Luk, cikla, špinat, kurkuma... Kako prirodnim bojama ukrasiti pisanice?

Foto: Shutterstock

USKRSNO ukrašavanje blagdanskog stola i obiteljskog doma može biti zabavno za sve generacije. Uz kupovne boje, možemo se vratiti starim običajima, a jestive pisanice obojiti i ukrasiti prirodnim putem.

Uoči uskrsnih blagdana pisanice možemo ukrasiti na vrlo jednostavan način, a potrebno je znati nekoliko zanimljivih trikova. Kako jaja ne bi pucala prilikom kuhanja treba ih izvaditi nešto ranije iz hladnjaka da poprime sobnu temperaturu. Kuhanje na slabijoj vatri i sol također mogu spriječiti pucanje. Za ukrašavanje se mogu koristiti salvete i role papira, a Gordana Deriš iz Centra za kulturu Novi Zagreb savjetuje:

Salvete i role WC-papira

"Ne mora biti salveta s prigodnim uzorkom, već može biti bilo koje boje i ona se može frkati i polako lijepiti raznobojne trake na pisanicu."

A možemo iskoristiti i praznu rolu wc papira. "Može se napraviti trakica od papira da bude košarica, isto tako, rola se može iskoristiti pa se gore naprave uha, nacrtaju nosić, oči, brkovi i imamo malog zečića koji će nositi pisanicu."

Za spajanje papirnatih materijala ili tkanina ne treba koristiti ljepilo, već se može koristiti bjelanjak. "Salvetnu tehniku možete primijeniti doma i na jestivim jajima, tako da se umjesto ljepila koristi bjelanjak. On će, kad se osuši, postati sjajan i lijep, a pisanica ukrašena."

Kako dobiti različite boje na prirodan način?

Želimo li jaja obojiti u žuto, kuhamo ih u kurkumi, narančinoj kori ili čaju od kamilice. Za ljubičaste pisanice koristimo crno vino ili sok od grožđa. Zelenu boju možemo dobiti uz pomoć listova špinata, crvenu ciklom, a smeđu listovima luka. Kreativka Sanja Janeš savjetuje i kako dodatno ocrtati jestive i dekorativne uskrsne pisanice različitim biljem i lukom.

"Skupite iz vrta male sitne biljke, listove, djetelinu. Uzmite žensku čarapu, izrežite je na duljinu od 15 centimetara, na jednoj strani zavežemo čvorić i posložimo te biljke oko jajeta, zavežemo na drugoj strani čvor i onda ih stavljamo u hladnu vodu s ljuskama luka."

Savjet je i u vodu uvijek staviti malo octa kako bi poboljšali intenzitet boje. Sve su to metode koje nas podsjećaju na djetinjstvo, a danas tu tradiciju možemo prenijeti našim najmlađima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.