Male cvilidrete i kako se nositi s njima

Foto: Shutterstock

RAZLOZI  zbog kojih su djeca cendrava nisu uvijek isti, ali kod svih se rješenje nalazi u roditelju. Cendranje se jednostavno može definirati kao metoda kojom se dijete koristi za postizanje određenog cilja. Kako bi tome stali na kraj, roditelji ne smiju biti popustljiv. Jednom kada kažete ne, neka tako ostane sve dok dijete ne shvati da se vaš odgovor neće promijeniti i prestane sa zahtijevanjem. Nikada ne koristite "vidjet ćemo", "drugi put", "možda sutra", "učini kako ti je rečeno", jer to sve ostavlja djetetu prostora da nastavlja sa zahtijevanjem . Samo odlučno "ne" može biti dovoljno učinkovito. Donosimo vam tri savjeta kako zaustaviti vašu cvilidretu.

 
1. Objasnite svome djetetu kako samo male bebe plaču, a kako je ono sada već veliko, tako se treba i ponašati i razgovarati normalnim glasom, a ne cviljeti. To vam obično ostavlja prostora za smirenu raspravu.
 
2. Ako ste djetetu jednom rekli ne i objasnili razlog zašto je to tako, sljedeći korak je ignoriranje. Ako ga dovoljno dugo budete ignorirali cendranje će prestati, ali pripremite se na ono što slijedi kako ne bi izgubili živce. 
 
3. Prihvatite situaciju i krenite dalje. Primjerice ako vaše dijete želi slatkiše za večeru, objasnite mu da shvaćate kako je gladno, ali slatkiši nisu obrok. Umjesto njih, ponudite mu da izabere pahuljice ili neku drugu prihvatljivu večeru. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.