Muke po domaćoj zadaći!

Foto: Shutterstock

IAKO većina stručnjaka smatra kako nije dobro da roditelji pomažu djeci u pisanju domaće zadaće, većina ih ipak zanemaruje to. U današnje vrijeme su roditelji gotovo uvijek u škripcu s vremenom, pa gledati dijete kako satima sjedi i gleda u prazan papir postaje neizdrživo.

S obzirom na to da se obujam gradiva povećava i učitelji su primorani više toga prebaciti na roditeljska i dječja leđa jer ne uspijevaju  gradivo obraditi za vrijeme nastave. Čak i ako odlučite da nećete djetetu pomoći u domaćoj zadaći važno je da ju provjerite kada dijete bude gotovo. Ovo zahtijeva svega nekoliko minuta, lako ćete uočiti ako se djetetu potkrala neka greška i djetetu ukazati na to.

Nije u redu da vi pišete djetetovu zadaću, svaki učitelj će to primijetiti, a vas će smatrati nemarnim roditeljem jer je mnogo lakše jednostavno napisati sam nego pomoći djetetu da shvati kako bi samo trebalo napisati. Dijete vam je neuredno i to ne možete gledati? Učitelj to zasigurno zna, pretjerano uredan rukopis bit će sumnjiv.

Kada zadaća bude gotova neka dijete samo ocijeni svoj rad. Postavite unaprijed kriterije. Domaća zadaća mora biti uredna, slova ne smiju prelaziti preko crte, bilježnica ne smije biti „packava“ od tinte, a sam sadržaj mora biti točan. Tako će dijete težiti da zadaću što bolje napravi. Vrijeme kada bi trebate aktivno sudjelovati u zadaći je kada primijetite da dijete griješi i da treba pomoć.

Djetetu omogućite tišinu za vrijeme pisanja zadaće kako bi se moglo koncentrirati. Kada se umori neka prošeta, popije malo vode ili soka, ode na svjež zrak i nakon pauze od desetak minuta nastavi s radom.

Budite podrška djetetu, ne ljutite se kada nešto ne razumije. Sjetite se samo koliko vi niste voljeli pisati domaće zadaće!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.