Na moru s klincima: Ovo imajte na umu

Foto: Shutterstock
 
U VRUĆE ljetne dane većina obitelji mašta o bijegu na more. No što treba imati na umu prilikom pronalaska smještaja i odlaska na ljetovanje?
 
Plaža s hladovinom
 
Plaža prilagođena maloj djeci koja ima pregršt hladovine mnogo je važnija od moderno uređenog apartmana u kojem ćete samo prespavati. Iako se trebate oboružati suncobranom, prirodni hlad borova pružit će vam mnogo ugodniji boravak na plaži. Ako plaža ima pregršt sadržaja i dovoljno hladovine, uštedjet će vam više dolazaka i odlazaka s plaže tijekom dana. S tonom igračaka, "luftića" i ostale dječje opreme za plažu roditeljima će to biti pravo olakšanje.
 
Apartman s balkonom / terasom
 
Dobro će vam doći, pogotovo ako su djeca još malena, pa odlaze rano u krevet. Tada možete sjesti na terasu i uživati u čašici ugodnog razgovora i dobrog vina.
 
Unaprijed napravite jelovnik
 
Isplanirajte jednostavne, lagane i osvježavajuće obroke koje svi ukućani vole. Osim što ćete uštedjeti na vremenu, manje ćete ugrijati apartman. Dugotrajno kuhanje učinit će vas nervoznima i umoriti prije nego uopće dođete do plaže. I vi ste na godišnjem, ne zaboravite to!
 
Dovoljno tekućine
 
Znojenjem tijelo gubi mnogo tekućine, stoga je potrebno redovito obnavljati zalihe. Uvijek uz sebe imajte vodu ili prirodni sok. Za boravak na plaži možete smrznuti nekoliko boca s vodom. Sve dok su u hladovini ostat će hladne, a kada klinci ožedne, stavite bočicu na sunce i već za nekoliko minuta će voda biti ugodna za piće.
 
Ne planirajte
 
Na odmoru ste, ne zamarajte se unaprijed zacrtanim rasporedom. Opustite se i budite nepredvidljivi. Odspavajte duže, odmorite popodne i uživajte s klincima. Ne zamarajte se time hoćete li smočiti kosu ili će vam ostati tragovi od kupaćeg kostima za vrijeme sunčanja.
 
Zaštitni faktor
 
Bez obzira ako ste na suncu samo ujutro i predvečer, zaštitni faktor tijekom cijelog dana treba biti na vašoj koži. Redovito nanosite kremu, najbolje već prije polaska na plažu jer nekim kremama treba i do pola sata kako bi pružile punu zaštitu na suncu. Nakon svakog kupanja ponovno nanesite sredstvo sa zaštitnim faktorom.