Pisma, bajke, stripovi, dnevnik... Potičite djecu na kreativno pisanje

Foto: Shutterstock

PISANJE, ne domaćih zadaća i popisa za kupovinu, nego kreativno, odlična je vještina kojom se djeca školske dobi uče izražavati, koja potiče maštovitost, ali i poboljšava kvalitetu pismenosti.

U današnjem užurbanom dobu s nagomilanim obvezama rijetko tko ima vremena pisati pisma, priče ili pjesmice. Potaknite svoje dijete da pronađe vremena za pisano izražavanje - vještinu koja je zabavna i maštovita te će mu višestruko koristiti u budućnosti.

1. "Dragi djede, kako baka?"

Ohrabrujte dijete da piše obična staromodna pisma. Pošta i put koji pismo prijeđe još uvijek kod djece pobuđuju zanimanje pa ih potaknite da pišu baki i djedu ili prijateljima u drugome gradu. Možete početi u najranijoj dobi kada će pisma još biti puna crteža.

2. Crtanje i pisanje stripova

Stripovi su zanimljivi svoj djeci. Potaknite ih da događaje koje su doživjeli ili priče koje su izmislili naslikaju i zapišu u obliku stripa. To mogu biti i obični čovječuljci koji će na početku vrlo malo "razgovarati", ali s vremenom će i dijalozi postati bogatiji. Crtanjem stripova potičete i likovnu i pisanu kreativnost kod djece.

3. Izmislite vaše stolne društvene igre

Dosadili su vam "Čovječe ne ljuti se" i "Monopol". Izmislite vlastite društvene igre, oslikajte ploču za igranje te nacrtajte polja. Dajte djetetu da napiše upute za igru iz njegovih snova.

4. Pisanje dnevnika

Potičite dijete da piše dnevnik, sve što mu se događa i što opaža. Izoštrit će "nos" i bolje opažati što se oko njega događa te svakodnevno nešto novo zapisati.

5. Pisanje priča

Ako dijete nema ideje za započeti vlastitu priču, možete mu predložiti da priči ili bajci koju poznaje napiše alternativan kraj, ili da napiše priču u kojoj Snjeguljica nije djevojka, nego - mladić. Iznenadit ćete se rezultatom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.