Prava ovisnost: Bebin miris pomaže mamama da prebrode izazove majčinstva

Foto: Shutterstock

SVAKA će vam mama reći da je miris njihova novorođena djeteta ovisnički prekrasan. Japanski su znanstvenici dokazali da porod utječe na procese u prefrontalnom režnju mozga koji je zadužen za racionalno razmišljanje.

Znanstvenici iz Nagasakija proveli su istraživanje tako da su 38 žena podvrgnuli mirisnom testiranju. Polovica su bile majke, a polovica ne. Sve su mirisale komade odjeće od kojih su neku prije toga nosile bebe, neku muškarci, a neka uopće nije bila nošena. Istovremeno se na monitoru pratila aktivnost u prefrontalnom režnju, odgovornom za planiranje složenog kognitivnog ponašanja, ekspresije ličnosti, donošenje odluka te upravljanje socijalnim ponašanjem.

Bebin miris utječe na moždanu aktivnost i prirodno pomaže mamama

82 posto žena s djecom prepoznalo je miris dječje odjeće, a kod njih su bile zabilježene i velike promjene u funkcioniranju spomenutog dijela mozga. 68 posto žena bez djece pogodilo je da se radi o dječjoj odjeći, ali kod njih se nije dogodila gotovo nikakva promjena u moždanoj aktivnosti.

U identifikaciji muškoga mirisa nije bilo veće razlike, 77 posto majki i 74 posto nemajki prepoznale su mušku odjeću, a mozak im je reagirao na vrlo sličan način.

Rezultat, dakle, pokazuje da miris beba kod žena koje su majke uzrokuje značajnu moždanu reakciju. Psihologinja dr. Cynthia McVey s Glasgow Caledonian Universityja komentirala je za Daily Mail da je fascinantno da na bebin miris reagira upravo prefrontalni režanj jer se radi o dijelu mozga koji upravlja racionalnim razmišljanjem.

"Majčinstvo je, posebice prvih nekoliko tjedana nakon prvog poroda, za žene vrlo stresno i one se teško nose s promjenama. Čini se da miris djeteta funkcionira kao prirodni stimulans koji povećava ženine sposobnosti za suočavanje sa svim izazovima", dodala je.

Podsjetimo i na to da je ranije kanadsko istraživanje pokazalo da miris beba može povisiti razinu proizvodnje dopamina, hormona sreće. Tko se na to ne bi navukao?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.