Proljev kod djece: Najčešći uzroci i liječenje

Foto: Shutterstock

ZAŠTO djeca dobivaju proljev češće od odraslih? Kako im možete pomoći?

Proljev je način na koji se tijelo rješava bakterija i najčešće traje od dva dana do jednog tjedna. Često je praćen povišenom temperaturom, povraćanjem, grčevima, a u slučajevima koji traju duže i dehidracijom, piše Web MD.

NAJČEŠĆI UZROCI PROLJEVA

Infekcija uzrokovana virusima poput rotavirusa, bakterijama poput salmonele ili parazitom kao što je Giardia lamblia najčešći je uzrok, a tu se posebno izdvajaju virusi. Uz proljev takvi su virusi često praćeni povraćanjem, bolom u trbuhu, glavoboljom i povišenom temperaturom.

Pri liječenju proljeva uzrokovanog virusom - što može trajati i do dva tjedna, važno je spriječiti prevelik gubitak tekućine. Ako imate dojenče, češće ga dojite, dajte mu piti vode te otopinu protiv dehidracije koju možete nabaviti u ljekarni i pripremiti po uputama ljekarnika. Razgovarajte s liječnikom o koracima koje trebate poduzeti.

Malo starija djeca s proljevom mogu piti sve kao i odrasli kako bi nadoknadila tekućinu.

Trovanje hranom također je čest uzrok proljeva kod djece. Simptomi se obično pojavljuju vrlo brzo nakon konzumiranja sumnjive hrane te prolaze u 24 sata.

Liječenje takvoga proljeva isto je kao kod onoga kojega uzrokuju infekcije. Pazite da je dijete dovoljno hidrirano te se javite liječniku ako simptomi potraju duže ili se pogoršaju.

Lijekovi

Neki lijekovi mogu uzrokovati proljev, a među njima su i antibiotici. Za blagi proljev uzrokovan lijekovima pazite da dijete konzumira dovoljno tekućine te se javite liječniku koji će možda preporučiti smanjenje doze, promjenu prehrane, uvođenje nekog probiotika ili promijeniti lijek.

Ostali uzroci proljeva mogu biti iritabilna crijeva, Kronova bolest, alergije na hranu, celijakija i slične bolesti za koje je potrebno napraviti više pretraga.

Ako je dijete ili bliski član obitelji nedavno putovao izvan zemlje, osobito ako se radi o nekoj od egzotičnih zemalja, možda se radi o nekom specifičnijem uzroku pa razgovarajte s liječnikom o testiranju stolice.

Znakovi dehidracije

Ako se uslijed proljeva ili mučnine pojave sljedeći simptomi, odmah se javite liječniku:

Vrtoglavica
Suha, ljepljiva usta
Tamnožut urin, vrlo malo ili nimalo urina
Plač bez suza
Hladna, suha koža
Nedostatak energije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.