Prvi zubići: Kako ih održati zdravima?

Foto: Shutterstock

IAKO će mliječni zubi vašega djeteta trajati samo nekoliko godina, i njihovo je zdravlje važno. Održavanju dentalne higijene stoga treba pristupiti već od najranije dobi u kojoj se stječu navike pranja i pregleda s kojima treba dočekati trajne zube. Savjete o higijeni dječjih zubi objavila je Američka akademija pedijatara.

Od rođenja do šest mjeseci starosti

Normalno je da se prvi zubi počnu pojavljivati bilo kada između tri i 12 mjeseci starosti, iako u prosjeku počnu nicati kada dijete navrši šest mjeseci. Zubi se oblikuju još u maternici, tako da vitamini koje uzimate u trudnoći utječu i na djetetove zube. U tom razdoblju možete djetetu obrisati desni vlažnom krpicom ili gazom. Na mjestu gdje će zub uskoro niknuti možete primijetiti promjenu boje desni ili zadebljanje, što nije ništa zabrinjavajuće. Prije nego što zub proviri, na desni se može pojaviti rupica u kojoj se mogu nastaniti bakterije i uzrokovati kvar zuba. Kada se zubić pojavi, možete ga čistiti vlažnom krpicom ili dječjom četkicom, bez paste, samo s malo vode. Učinite to nakon prvog jutarnjeg obroka vašeg djeteta te nakon zadnjeg večernjeg. Zubara se preporučuje posjetiti oko šest mjeseci nakon pojave prvoga zuba.

Od šest do 12 mjeseci starosti

Vaše će dijete do prvoga rođendana vjerojatno imati između dva i osam zubi koji će izrastati ovim redoslijedom: donje jedinice, gornje jedinice, donje dvojke. U tom se razdoblju dječji zubići, ako gusto rastu, mogu čistiti koncem za zube koji koriste i odrasli. Ako dijete ima tegobe tijekom nicanja prvih zubi, možete mu ponuditi ohlađenu grickalicu za zube, nježno masirati desni gazom i pamučnom krpom ili, u ekstremnim slučajevima, potražiti pomoć liječnika. Preporučljivo je već u toj dobi prvi put posjetiti stomatologa kako bi se dijete s njim upoznalo i izgradilo povjerenje. Od njega ćete dobiti i korisne savjete o dječjoj dentalnoj higijeni.

Od 12 do 18 mjeseci starosti


Ako vam dijete do 15 mjeseci starosti nema još ni jedan zub, tražite od pedijatra ili stomatologa da mu pregleda desni. On će napipati krije li se ispod površine zub koji ima problema s nicanjem te će vam savjetovati kako dalje postupiti. Djeca nerijetko nakon nicanja počnu škripati zubima. Čine to zato što upoznaje svoje tijelo pa su mu svi zvukovi koje može proizvesti vrlo zanimljivi, ali ponekad i kada su nezadovoljna pa u tom slučaju provjerite je li vaš mali škripavac možda umoran, ili mu je prehladno, pretoplo i sl. U toj dobi već možete privikavati dijete na mekanu četkicu za zube na koju možete i ne morate staviti pastu. Ako stavljate, izaberite dječju, bez fluora. Pomozite djetetu pri četkanju. Najprije mu zube operite vi, a potom pustite da se samo igra i četka po svom. Ako još niste posjetili stomatologa, sada je definitivno vrijeme za to. Saznat ćete mnoštvo novih informacija o zdravlju dječjih zubi, a stomatolog djetetu može premazati zubiće zaštitnim premazom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.