Stižu nam maškare: Počastite ih prefinim pokladnicama

Foto: Shutterstock

OVAJ vikend pa sve do utorka u našoj se tradiciji organiziraju karnevali i maskenbali. Pod maskama se mogu naći sve generacije, od najmlađih do najstarijih, a neizostavan dio svakog maskenbala su - pokladnice. Donosimo vam fini i provjereni recept za te fine uštipke kojima ćete razveseliti svoju obitelj, kao i svaku maškaru koja vam zapjeva na vratima.

Sastojci

1/2 kilograma glatkog brašna
1 jaje
1 žumanjak
prstohvat soli
4 g (malo više od pola vrećice) suhog kvasca
2 žlice šećera
3 dcl mlijeka
2 žlice ulja
1 žlica maslaca
2 žlice ruma
malo naribane korice nešpricane naranče

Po želji

Džem
Čokolada

Postupak

1. Kvasac stavite na desetak minuta u toplo mlijeko s po jednom čajnom žlicom šećera i brašna.

2. Pomiješajte jaje, žumanjak, sol, ostatak šećera, kvasac u mlijeku. Možete zamijesiti pomoću miksera sa spiralnim nastavcima. Čim se sastojci povežu, dodajte ulje, otopljeni maslac, narančinu koricu i rum. Mijesite ili miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Vjerojatno ćete tijekom miksanja trebati dodati još malo brašna.

3. Ostavite tijesto na toplom mjestu bez propuha da se digne nekoliko sati (možete zamijesiti večer prije).

4. Razvaljajte tijesto na debljinu od centimetar do centimetar i pol. Čašom izrežite krugove i ostavite ih odstajati 10 minuta, nakon čega ih okrenite i ostavite još toliko vremena.

5. Nakon toga ih stavite pržiti u zagrijanom, ali ne prevrućem ulju. Prije okretanja posuda treba biti prekrivena, a kasnije otkrivena. Najbolje bi bilo pržiti pokladnice u posudi sa staklenim poklopcem da vidite kada tek blago porumene te ih odmah okrenete.

6. Vadite ih na papirnate ubruse kako biste uklonili višak masnoće. Na kraju ih posujte šećerom u prahu ili zalijte rastopljenom čokoladom.

Po želji

Ako želite punjene pokladnice, razvaljajte nešto tanje tijesto, izrežite ga čašama, na svaki krug stavite kocku-dvije čokolade što tamnije čokolade ili žličicu džema po izboru. Prekrijte drugim krugom od tijesta i pazite da dobro stisnete i spojite rubove te tako pržite.

Dobar tek! :)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.