Što kada vam dolazi na igranje dijete koje ne poznajete?

Foto: Shutterstock

VRTIĆKO dijete uglavnom se druži s djecom vaših obiteljskih prijatelja i svojim prijateljima iz vrtićke grupe. S obzirom na to da ovaj drugi tip prijatelja mnogo manje poznajete nije loše odrediti neka pravila kojih se djeca trebaju pridržavati. Ukoliko primijetite da vam se ne sviđa način na koji je dijete odgojeno tako ćete izbjeći probleme.

U kući se ne smije…

Ne želite da djeca jure po kući da se ne ozlijede, ne želite da ulaze u kuhinju jer bi se mogli opeći dok kuhate? To i sve ostalo što želite pod svaku cijenu izbjeći jasno naglasite na vrijeme. Ponekad nije loše ni napraviti zanimljiv i šaren popis pravila koji će stajati negdje u vašem stanu i svi će ga se pridržavati.

Nezdrava hrana

Izrazito pazite na zdravu prehranu i protivnik ste brze i nezdrave hrane? Pridržavajte se svojih pravila, djeci umjesto slatkiša ponudite voće.

Dogovorite točno vrijeme dolaska

S roditeljima djeteta dogovorite točno vrijeme kada vam odgovara da dobijete malog gosta. Ne mijenjajte svoj raspored zbog toga i ne dogovarajte igranje kada imate previše obaveza. Bit ćete pod stresom, pa će vam se činiti da djeca sve rade u inat vama.

Smijte se djetetovim šalama

Želite što bolje upoznati djetetove prijatelje, a ne znate kako se uključiti u igru? Uvijek je dobro pripremiti poneku šalu iz aktualnih crtića koje djeca prate. Isto tako, djetetu će se svidjeti ako vi na njegovu šalu reagirate smijehom.

Nikada ne budite previše „cool“ da bi nešto zabranili

Dijete radi nešto opasno, a strah vas je reći mu da se ne bi naljutilo i da ne bi prenijelo roditeljima da ste mu nešto branili? Autoritet nije nešto što bi trebali skrivati kada je u pitanju sigurnost djece.

Budite ljubazni

Jednako kao što očekujete da je novi djetetov prijatelj ljubazan prema vama, ta emocija bi trebala biti obostrana. Dijete će se tako lakše opustiti i uživati u boravku kod vas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.