Sve mame znaju što znači umor: Pobijedite ga uz naše male savjete!

Foto: Shutterstock

MISLITE pozitivno, jedite zdravo, vježbajte i za čas ćete se riješiti umora i imati dovoljno energije za brigu o bebi i novu rundu besanih noći.

Mislite pozitivno

Sami sebi možete podići razinu energije samo s pozitivnim mislima, jer naš mozak neprestano šalje poruke tijelu. Pokušajte se riješiti negativnih misli. Osjećaj depresije, nemoći ili ljutnje u trenu isiše svu našu energiju. Umjesto toga mislite sami sebi popravite raspoloženje. Pogledajte se u ogledalo, nekoliko puta duboko udahnite i ponovite neku pozitivnu misao deset puta. Primjerice u trenutcima kad se osjećate bespomoćno recite „Ja to mogu“!

Možete prakticirati vizualizaciju i "vidjeti" sebe sretnijom. Lezite ili sjednite negdje gdje vam je udobno. Zamišljate kako se spuštate golemim stubama, brojeći od 10 do 0. Zatim sebi ponovite pozitivnu misao. Kada se spremni, u mislima se popnite stubištem brojeći od 0 do 10.

Jedite zdravo


Hrana je ključna za energiju pa pazite što jedete.

Izbacite šećer i kofein. Čokolada, kava ili coca-cola u trenu će vam vratiti energiju, ali će ubrzo uslijediti i nagli pad iste, ostavljajući vas u još gorem stanju.

Kako bi održali razinu energije jedite puno cjelovitih žitarica kao što su integralni kruh, tjestenina, smeđa riža ili krumpir koji polagano otpuštaju energiju tijekom dana.

Povećajte dozu vitamina i minerala. Voće, povrće, orašast plodovi i sjemenke dobar su izvor energije. Svakodnevno uzimajte multivitamine.

Voće kao što su banane, grožđe ili datulje u trenu će vam vratiti energiju.

Vježbajte

Vježba potiče vaše tijelo da oslobodi energiju, kao i proizvodnju endorfina, hormona sreće. Hodajte kada ste god u mogućnosti, s djetetom u parku, do prijateljice ili po trgovinama. Kupite DVD s vježbama i vježbajte kod kuće. Danas postoje DVD-i koji su posebno prilagođeni ženama koje su tek rodile. Ili nađite nekog da vam čuva dijete dok si vi priuštite sat plivanja ili teretane.

Dišite lako


Stres uzrokuje da vaše tijelo proizvodi previše adrenalina koji troši zalihe energije. Duboko disaje i meditacija mogu vam pomoći razbistriti um i opustiti napete mišiće. Izaberite mantru neku pozitivnu rečenicu koju ćete si ponavljati. Sjednite negdje u tišinu, zatvorite oči i tri puta duboko udahnite. Udišite kroz nos, a izdišite kroz usta. Dok to činite zamislite kako vam se svaki dio tijela opušta. Zatim brojite do 10, duboko dišite i sa svakim izdahom ponovite mantru. Svaki put kad vam misli odlutaju krenite ispočetka. Možda nikada nećete doći do 10, ali ideja i nije u brojanju već u tome da očistite um od raznih misli umjesto da se njima opterećujete.  Kada ste završili ostanite sjediti nekoliko minuta zatvorenih očiju. Zatim se protegnite.

Dobro spavajte

Dobar san je ključan u borbi protiv umora. Iako je teško dobro se naspavati uz novorođenče, ipak pokušajte leći u krevet kad god ste umorni umjesto da se sklupčate na kauču. Prije spavanja popijte kamilicu kako bi se opustili. Nekoliko kapi opuštajućeg ulja lavande na jastuku također će pomoći. Kako mlade mame imaju malo vremna za san, dok se ne riješite umora prakticirajte odlazak u krevet kad i vaše dijete. Dok beba spava i vi spavajte ili barem odmarajte i na taj način vratite izgubljenu energiju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.