Tko su dobitnici? Ovi su začitani mališani dobili slikovnicu Vrlo gladna gusjenica!

Foto: Mozaik knjiga

"U SJAJU mjesečine na listu je ležalo jajašce." Tako počinje moderan klasik Erica Carlea Vrlo gladna gusjenica kojima Index Mame nagrađuju vjerne čitatelje i njihove mališane.

Više od 12 milijuna primjeraka ove knjige prodano je u svom izvornom izdanju, a odlična priča o znanosti i proždrljivosti prevedena je na 55 jezika. Ovo izdanje je praktično, lijepo sa sitnim rupicama u koje svako dijete može gurnuti prstić i proći kroz sliku. Knjiga je potpuna u svakom detalju, nakon što je gladna gusjenica prošla put kroz jednu jabuku (i na stranicama same knjige) u ponedjeljak, dvije kruške u utorak, tri šljive u srijedu, te tako kroz naranče, torte, kobasice, sir, lizalicu... Sve dok je od velike količine i masnoća nije bolio trbuščić. I nema sumnje da ne znate što će se dogoditi sljedeće! Djeca vole metamorfozne priče, a tu kroz praktičan način mališan uči brojati i dane u tjednu.

Ova je slikovnica je posebna što možete shvatiti čim otvorite prvu stranicu koja je mnogo teža od prosječnog papira, i od tog trenutka na vas djeluje virtuoznost autora. Priča je jasna, edukativna (djeca uče brojeve, hranu i životni ciklus leptira) i duboko dirljiva. Glavni lik mora svladati prepreke na svom putu da postane leptir te kroz priču mališani mogu mnogo naučiti.

Za slikovnicu Vrlo gladna gusjenica korisnici su trebali na Index Lajk u rubriku "Mame i Bebe" postaviti fotku svoje bebe koja čita slikovnicu, upisati joj smisleni naslov ("Bebač uživa u svojoj slikovnici", "Baš mi je uzbudljiva ova priča!", "Braco pomaže sestrici u čitanju"...), opis i odgovarajuće tagove/oznake među koje je i tag "slikovnica" (u natječaju su sudjelovale samo fotografije s tim tagom).

Nagrađeni su kontaktirani u inbox njihovih korisničkih profila na Indexu kako bi nam poslali podatke (potrebno je ulogirati se, otići na forum te zatim na "poruke"). Za sve upite oko natječaja možete nas kontaktirati na mail adrese lajk@index.hr i mame@index.hr.

Nagrađene fotografije su:

Naslov: Svašta mogu naučiti iz ove slikovnice!
Opis: Beba drži i čita slikovnicu.



Naslov: Mamina mala mudrica
Opis: Malena mudrica obožava pokazivati svojim malim prstićima, veseliti se i smijati se šarenim slikicama!

 

Naslov: Ježurkove i Emine pustolovine
Opis: Ema čita Ježevu kućicu

 

Naslov: Mala sveznalica
Opis: Mamina maza koja obožava slikovnice o životinjama...

 

Naslov: Baš mi je uzbudljiva ova priča
Opis: Moja djevojčica Lara uživa u listanju slikovnice "Dama i skitnica". Iako još ne zna sva slova, Lara stvara svoju priču, onako kako je ona vidi kroz ilustracije.


"Čitaj mi"

Ovom se slikovnicom izdavačka kuća Mozaik knjiga priključila prvoj nacionalnoj kampanji za poticanje ranog glasnog čitanja djeci "Čitaj mi!" koja je pokrenuta na Međunarodni dan dječje knjige 2013. godine. Kampanja "Čitaj mi!" ima za cilj poticanje roditelja i drugih odraslih da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dio svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odraslog koji čita.

Kratak sadržaj slikovnice:


Jedne sunčane nedjelje malena se gusjenica izlegla. Bila je vrlo gladna i počela je jesti i jesti, ali je ipak bila još uvijek gladna! Na kraju je otišla spavati u kukuljicu i probudila se nakon nekog vremena kao veliki, lijepi leptir...

Bilješka o piscu



Eric Carle je dizajner, ilustrator i pisac dječjih knjiga. Ovo mu je najpoznatija slikovnica koja je prevedena na 55 jezika i od 1969., kada je objavljena, prodana u više od 12 milijuna primjeraka. Godine 2010. Dobio je nagradu Hans Christian Andersen. Dosad je ilustrirao 70 slikovnica od kojih su mnoge bestseleri.