Točka po točka: Vodene kozice

Foto: Shutterstock

VODENE kozice su virusna bolest koja uzrokuje temperaturu i osip. Uglavnom obolijevaju djeca mlađa od 10 godina, ali mogu oboljeti i odrasli ako ih nisu preboljeli u djetinjstvu. Uzročnik je virus varičela i bolest je jako zarazna. Kozice uglavnom nisu razlog za zabrinutost, ali dobro je posjetiti pedijatra kako bi se uvjerili da je osip stvarno posljedica kozica, a ne neke druge bolesti. Djeca koja jednom prebole kozice više ih neće dobiti.

 
Kozice se prenose kapljičnim putem ili kontaktom s tekućinom iz mjehurića. Inkubacija traje između 10 i 21 dan, a najzaraznije su dva dana prije izbijanja mjehurića i sve dok se i zadnji mjehurić ne pretvori u krastu.
 
Dijete će se u početku osjećati loše, može imati glavobolju, blagu temperaturu i osip. Nakon nekoliko dana osip će zamijeniti mali mjehurići koji će se puniti tekućinom. Mjehurići se prvo pojave na prsima i leđima, a zatim se šire na lice, ruke i noge. Obično im treba tri do sedam dana da se pretvore u krastu. 
 
Kod kozica nema potrebe za hospitalizacijom i lako se liječe kod kuće.
 
Ako dijete ima temperaturu, dajte mu neki paracetamol za snižavanje temperature i pobrinite se da pije dovoljno tekućine.
 
Pokušajte ga nagovoriti da se ne češka i odrežite mu nokte kako bi smanjili mogućnost nastanka ogrebotina od češanja, koje se kasnije mogu inficirati.
 
Kupajte dijete u mlakoj vodi u koju ste dodali nekoliko zrna hipermangana. 
 
Mjehuriće mažite umirujućim losionom svakih nekoliko sati.
 
Djetetu obucite udobnu pamučnu odjeću koja neće dodatno potencirati svrbež.
 
Neka se dosta odmara.
 
Ako se kod djeteta koje ima vodene kozice pojavi povraćanje, ako je nemirno i agresivno, ako su mjehurići upaljeni ili sadrže gnoj, ako ima glavobolje, povišenu temperaturu koja ne prolazi i poremećaj svijesti, smjesta posjetite liječnika. 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.