Upala krajnika kod djece

Foto: Shutterstock

UOBIČAJENE dječje bolesti često zahvaćaju grlo i uzrokuju natečene i crvene krajnike. Virusi i bakterije mogu uzrokovati da krajnici kod vašeg djeteta nateknu, ali i povećati rizik od razvoja drugih simptoma. Natečeni krajnici mogu uzrokovati neugodu, ali postoji nekoliko načina da umanjite bol. Ovisno o jačini simptoma, vaše dijete može trebati pregled pedijatra. 

 
Krajnici su dvije male žlijezde smještene na kraju grla. One pomažu zaštititi tijelo djeteta od bakterija i ostalih mikroorganizama. Možete imati poteškoća vidjeti ova dva ovalna limfna čvora kada je dijete zdravo, ali tijekom bolesti one oteknu i uzrokuju bol.
 
Česta dječja bolest je upala krajnika. Krajnici vašeg djeteta proizvode bijele krvne stanice kao odgovor na bakterije i viruse, predstavljajući prvu liniju obrane protiv bakterija koje ulaze u usta. 
 
Vaše se dijete može žaliti na bolno grlo ili na bol i teškoće pri gutanju. Krajnici su vidljivi, natečeni su i crveni. Možete primijetiti bijele ili žute mrlje koje prekrivaju krajnike. Uz otečene krajnike, dijete može imati temperaturu i loš zadah. Drugi simptomi koji prate upalu krajnika su glavobolja, ukočen vrat, gubitak apetita i bol u trbuhu. Upaljeno i bolno grlo koje traje duže od dva dana i temperatura iznad 39.5 zahtijevaju posjet pedijatru. Smjesta nazovite pedijatra ako vaše dijete slini ili ima teškoća s disanjem i gutanjem.
 
Olakšate djetetu neugodu nudeći mu tople napitke kao što su čaj s medom i limunom ili juhu. Neka ispire grlo toplom slanom vodom kako bi smanjio nelagodu. Napravite otopinu za ispiranje grla tako što ćete dodati 1 žlicu soli u 2 dl tople vode. Neka dijete obavezno ispljune vodu s kojom je ispralo grlo. U sobu u kojoj dijete boravi stavite ovlaživač zraka. Pastile za grlo mogu omogućiti privremeno olakšanje. 
 
Kod težih upala krajnika vaš pedijatar će propisati odgovarajući antibiotik. Operacija uklanjanja krajnika, koja je prije bila uobičajena i rutinska, danas se preporučuje samo u kroničnim i teškim slučajevima.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.