Uvođenje discipline na ovakav način je - pogrešan način!

Foto: Shutterstock

POTREBNO je biti autoritet djetetu, no mnogi roditelji to žele postići na potpuno pogrešan način. Jesi li i ti među njima? Imaj na umu da djeca također imaju obrasce ponašanja. Imaju jednake reakcije na okolinu kada su umorni ili gladni i ne očekuj od djeteta da bude raspoloženo za tvoje želje u tom trenu.

Ignoriranje

Mnogo roditelja ignoriraju djecu kada im njihovo ponašanje ne odgovara. To je najveća pogreška koju možeš učiniti. Osim što dijete tako neće naučiti koje je pravilno ponašanje u pojedinoj situaciji, ujedno će polako i gubiti povjerenje u tebe.

Prevelika očekivanja

Dijete je napravilo scenu u javnosti i želiš ga kazniti? Prije toga razmisli tko je glavni krivac. Ako malu bebu vodiš u crkvu, ne možeš očekivati da će biti mirna sat vremena. Isto tako ne možeš od vrtićkog djeteta očekivati da će biti strpljivo nekoliko sati s tobom u šopingu. Djecu treba postepeno učiti društveno prihvatljivom ponašanju, odnosno kako se treba ponašati u restoranu, kako na obiteljskim ručkovima i na kraju, kako se treba ponašati i u vlastitom domu. Roditelji ponekad misle da djeca znaju mnogo više nego li uistinu znaju. Imaj razumijevanja!

Loš uzor

Djeca uvijek oponašaju svoje roditelje. Ne možeš opsovati, a potom dijete kažnjavati zbog psovke. Kako ne bi zbunjivala dijete treba mu biti dobar uzor bez iznimaka kada si ljuta, umorna ili te nešto muči, uzor treba biti uvijek. Ako burno reagirate bitno je odmah o tome razgovarati s djetetom.

Kažnjavaš dijete kada to nije zaslužilo

Imaš loš dan i djetetovo trčanje po kući čini se kao najgora stvar koje je dijete moglo učiniti. Sjedni, udahni nekoliko puta i pristupi situaciji smireno i objektivno. Svi smo mi svjesni preburne reakcije prekasno. Ne čini takve pogreške, dijete će ih jako dobro zapamtiti.

Nejasne upute

Kada djetetu 10 puta ponoviš da ugasi televizor, a ono to ne učini, znak je da nešto moraš promijeniti u odgoju. Ako ne kažeš djetetu dovoljno jasno zašto nešto mora učiniti, zbunit ćeš ga.

Ne kažnjavaj dijete sa zakašnjenjem

Ako dijete nešto zgriješi, kazna treba nastupiti odmah. Prijetnje „kad ti tata dođe doma“ i slične kod djece ne pale. Dok dođe vrijeme za kaznu, dijete će već zaboraviti za što ga kažnjavate, pa neće ni moći naučiti ništa iz toga. Također, tjeranje djeteta u sobu je način da se ti smiriš, a ne da ga kazniš.

Ako je neka metoda funkcionirala kod prvog djeteta, sigurno će i kod drugog

Pomalo naivno od tebe, zar ne?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.