Zaposlena mama: Što kada te ulovi pospanost na poslu?

Foto: Shutterstock

NEISPAVANOST je nešto s čime se majke vrlo brzo nauče nositi, no problem se javlja kada iscrpljenost dođe na naplatu na poslu kada treba biti koncentriran. Sigurno ti se dogodilo da u jednom trenu dana primjećuješ da ti se oči sklapaju i ne možeš si pomoći. „Eksanje“ kave ne pomaže, a šefovi te strijeljaju pogledom. Donosimo ti prijedloge kako si pomoći u situacijama kada te umor pobijedi.

Prirodna sunčeva svjetlost

Prirodna sunčeva svjetlost je brz i učinkovit način za popraviti raspoloženje i razbuditi se. Potiče proizvodnju vitamina D i pomaže u zaštiti od sezonskih promjena raspoloženja i pomaže vas duže održati budnima.

Pijte više vode

Ako ste dehidrirani umor će biti još veći, stoga pokušajte izbjeći dehidriranost. Popijte čašu hladne vode kada vas umor počne svladavati i održat će vas budnima i popraviti koncentraciju.

Jedite pravilno

Ako ste često umorni obratite pažnju na svoju prehranu. Ne preskačite doručak i pokušajte izbjeći masne i „teške“ ručkove. Organizmu je potrebno mnogo energije kako bi probavio masnu i začinjenu hranu, pa pokušajte jesti manje obroke tijekom dana koji su bogati proteinima, a izbjegavajte kavu i energetske napitke.

Prošećite

Mislite da nemate vremena nekoliko minuta prošetati? Razmislite, koliko vremena beskorisno sjedite za radnim stolom i borite se sa očima koje se sklapaju. Do sada ste sigurno stigli odvojiti nekoliko minuta, zar ne? Dovoljno je prošetati malo po uredu ako niste u mogućnosti izaći na svjež zrak.

Duboko udahnite

Tehnika disanja može vam pomoći da ostanete budni. Duboko udahnite kroz nos i polako izdahnite kroz usta. Ponovite nekoliko puta. Pritom otvorite prozor kako bi svjež zrak ispunio prostoriju u kojoj radite.

Slušajte optimističnu glazbu

Izbjegavajte slušanje opuštajuće glazbe koja će vas dodatno uspavati, umjesto toga izaberite neku veseliju glazbu.

Budite aktivni svakih 30 minuta

Svakih 30 minuta trebali bi protegnuti noge, udahnuti malo svježeg zraka i popiti barem gutljaj vode kako bi izbjegli da se organizam uspava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.