Život pod staklenim zvonom : Štitiš li previše svoje dijete?

Foto: Shutterstock
 
JEDNAKO kao polazak u osnovu i prvi dani srednje škole vrlo su stresni za svakog roditelja, jednako kao i za dijete. No, mnogo roditelja previše štiti svoje dijete smatrajući da time čini dobro za njega. Razmislite još jednom, hoće li dijete naučiti i zapamtiti lekcije na lijep način? Vjerojatno neće, uostalom, nije ni itko od nas to uspio.
 
Djetetu treba ostaviti dovoljno prostora, život pod staklenim zvonom otežati će mu snalaženje u životu, a suludo je očekivati da ćete biti svake sekunde uz njega da mu cijeli život budete podrška i zaštitnik. Osim toga, suviše zaštitnički stav kod roditelja onemogućava djeci da razviju zdrave odnose i steknu prijatelje.
 
 
Nije dobro ni prepustiti sve slučaju, a pronaći zlatnu sredinu ponekad zna biti poprilično zahtjevan roditeljski posao. Nekada je dobro jednostavno prešutjeti, kao na primjer kada dijete odlazi prvi dan u nepoznato okruženje. Hoće li se snaći u novom razredu? Hoće li pronaći učionicu? Kakva će druga djeca biti prema njemu? Ovo su rečenice koje trebate prešutjeti djetetu, sve što ono u ovakvim situacijama treba je znati da ste uz njega ako zatreba pomoć, sve ostalo je na samom djetetu.
 
Iako djeca vole svoje roditelje, ponekad im jednostavno treba slobode i ne osjećaju se najugodnije ako ima roditelj doveze i ostavi ispred škole jer se boje reakcije vršnjaka. Ako vas dijete zamoli da ga ostavite ulicu dalje od škole, neka tako i bude. Kada prerastu pubertet, opet će doći u fazu života kada će se rado pojavljivati u javnosti s vama.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.