Znanstvenici: Važnije je koliko roditelji provode vremena s djecom, a ne kojeg su spola

Foto: Shutterstock

FRANCUSKI su znanstvenici prošle godine otkrili da majke i očevi jednako dobro mogu identificirati plač svoje bebe, što je dovelo u pitanje pojam majčinskog instinkta.

Istraživači sa Sveučilišta u Saint-Étienneu utvrdili su da roditeljska sposobnost da identificiraju plač svog djeteta ovisi o tome koliko vremena provode s bebom, a ne o tome kojeg su spola.

Istraživanje je provedeno tako da su znanstvenici zabilježili plač 29 beba koje su imale između 58 i 153 dana. Od 29 beba, 15 ih je bilo iz Francuske, a 14 iz Konga jer su istraživači htjeli utvrditi utječe li kultura na to da roditelji prepoznaju plač djeteta.

Zatim su roditeljima pustili snimke plača beba i u velikom postotku dobivali točne odgovore. Međutim, ispostavilo se da su očevi bili jednako uspješni kao majke, a uspjeh je bio manji kod roditelja koji su provodili manje vremena s djetetom pa su znanstvenici zaključili kako su prethodne studije o majčinskom instinktu imale nedostatak jer nisu uključile jedan važan faktor, a to je koliko roditelji vremena provode s djecom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.