Baka: Neću brinuti o unucima. Neki me nazivaju sebičnom, ali nije me briga

Foto: Pexels

AUSTRALKA Avril Moore uživa u ulozi bake, ali odbija čuvati svoje unuke. Naime, kaže da su je djeca zamolila da čuva unuke nekoliko dana u tjednu dok oni rade, što ona ne smatra korektnim.

"Kao majka, dobar dio života posvetila sam odgoju naše djece i ne želim ponovno preuzeti tu razinu odgovornosti. Očekuje se da redovito sudjelujem u brizi za unuke, ali to nije u redu", pojasnila je u tekstu za časopis The Age.

Ističe da uživa u vremenu koje provodi s unucima, ali briga za njih uključuje puno posla.

"Vidjela sam kako su druge bake postale ogorčene jer su čuvale unuke, osobito kada su ih roditelji djece kritizirali da stvari ne rade na pravi način", dodala je.

"Ne želim biti besplatna radna snaga. Neki me nazivaju sebičnom zbog moje odluke, ali nije me briga", zaključila je Moore.

Prema istraživanjima, dvije od pet baka s unucima mlađima od 13 godina na neki način brinu za unuke.

"Bake i djedovi najčešće brinu o unucima kako bi pomogli djeci koja rade", tvrdi se u rezultatima velike ankete o obiteljskom životu, provedenoj 2022. u Australiji.

Bake i djedovi većinom čuvaju unuke tijekom školskih praznika, ali zbog rastućih cijena vrtića i dadilja, sve više djece obraća se svojim roditeljima za pomoć u svako doba godine. Inače, prosječna cijena za 50 sati u vrtiću u Australiji iznosi 626 dolara (577 eura). Jay Weatherill iz Thrive by Five rekao je da previše australske djece ne može pohađati vrtiće i predškolske ustanove jer im to roditelji ne mogu priuštiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.