Bake i djedovi u Švedskoj dobivaju naknadu za čuvanje unuka

Foto: Pexels

ŠVEDSKA je početkom srpnja pokrenula revolucionarni zakon koji dopušta bakama i djedovima da pomognu svojoj djeci i dobiju naknadu za čuvanje unuka do tri mjeseca tijekom prve godine života.

Prema zakonu, roditelji mogu prenijeti dio naknade koju dobivaju u okviru roditeljskog dopusta na baku i djeda djeteta. Roditeljski par može prenijeti najviše 45 dana na druge, dok samohrani roditelj može prenijeti 90 dana, prema Agenciji za socijalno osiguranje, piše AP.

@aterlyckan Blessed❤️ To everyone that want to discuss taxes- please watch the video I posted right after this one.❤️ #parents #parentalleave #life ♬ a thousand years - Christina Perri

Roditelji u Švedskoj imaju pravo na 480 dana, odnosno 16 mjeseci, dopusta nakon rođenja djeteta. Prvih 390 dana isplaćuje se naknada temeljena na prihodima osobe, dok se preostalih 90 dana isplaćuje fiksni iznos od 15.32 eura po danu.

Postoje i druge beneficije za roditelje u Švedskoj, poput skraćenog radnog vremena do djetetove osme godine, odnosno do djetetove dvanaeste godine za državne službenike. Inače, Švedska je prva u svijetu koja je prije 50 godina uvela plaćeni roditeljski dopust i za očeve, a ne samo za majke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.