Bojite se da vaše dijete ima neki emocionalni poremećaj? Onda ovo morate znati

Foto: 123RF

AKO se bojite da vaše dijete ima neki emocionalni poremećaj ili problem u ponašanju, važno je da za početak tu informaciju podijelite sa svojim pedijatrom, tvrde stručnjaci. 

"Često mislimo kako nije riječ o razlozima za zabrinutost. I ne mora tako biti, no sve to mogu biti suptilni pokazatelji razvoja problema", za Parents je rekla dr. Rahil Briggs, nacionalna direktorica HealthyStepsa u Zero to Three, iz Washingtona.

Ovo su neka ponašanja na koja je potrebno obratiti pažnju, smatra dr. Briggs.

1. Neuredan san

Djeci je u djetinjstvu potrebno oko deset sati sna tijekom noći. Djeca s depresijom ponekad izgledaju pretjerano pospano i spava im se u doba dana kada nije vrijeme za spavanje. Onoj djeci koja se bore s anksioznošću, ADHD-om ili nekim drugim poremećajem često su potrebni sati kako bi zaspala, a tijekom noći se bude i po nekoliko puta. 

2. Bolovi u trbuhu

Djeca se često znaju žaliti na bolove u trbuhu. No one pritužbe koje nemaju veze sa zatvorom ili intolerancijom na hranu mogu biti izazvane nekim psihološkim problemima.

3. Opsesivne misli ili strahovi

Djeca koju muči tjeskoba mogu imati opsesivne misli zbog kojih ne mogu normalno funkcionirati. Primjerice, djeca s OKP-om mogu prati ruke nekoliko puta dnevno, čak i kad to nije potrebno, a sve kako bi si olakšala svoje strepnje. Strahovi im često mogu uništiti svakodnevni život. 

4. Nezainteresiranost za zabavu

Djeca imaju različite interese, no depresivno dijete se ne uzbuđuje ni oko čega. 

"Ne pronalazi radost ni u čemu, čak ni u stvarima koje su mu nekada bile uzbudljive", rekla je dr. Joan Luby, direktorica programa ranog emocionalnog razvoja Washington University School of Medicine u St. Louisu.

5. Grižnja savjesti

"Dijete sklono depresiji može se osjećati jako loše čak i zbog malih prijestupa i tada mu je potrebna neobična sigurnost kako bi se osjećalo bolje. Nedavna su istraživanja mozga pokazala da je područje mozga koje se naziva prednja insula manje od prosjeka kod djece koja su sklonija grižnji savjesti, kao i kod odraslih ljudi koji boluju od depresije. To ukazuje na to da bi ova osobina mogla biti moćan prediktor kasnije depresije.

6. Snažna ljutnja

Svakodnevni izljevi depresije, agresije i drugi znakovi mogu biti simptomi DMDD-a, depresije i drugih problema. 

7. Crne misli

Dr. Luby je u svojem istraživanju otkrila da su mnoga predškolska djeca imala crne misli koje su pokazivala tijekom imaginarnih igara. Primjer za to je i sin Angie Duray koji je u dobi od šest godina sebe često nazivao glupim idiotom kojem se ne da učiti, nakon čega bi glavom udarao po stolu, ispričala je njegova majka u istraživanju dr. Luby.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.