Caklina kod djece može otkriti bipolaran poremećaj i depresiju, tvrdi studija

Foto: 123RF

ZUBI arheolozima otkrivaju sve o drevnim civilizacijama, od njihove prehrane do načina života i uzroka smrti. No nova istraživanja sugeriraju da zubi mogu otkriti i detalje o našoj budućnosti. Štoviše, istraživači su otkrili da pomoću njih mogu otkriti postojanost rizika od mentalnih poremećaja kao što su depresija, tjeskoba, bipolarni poremećaj i shizofrenija.

Dr. Erin Dunn, psihijatrica u Općoj bolnici Massachusetts, pregledala je mliječne zube šestogodišnjaka i otkrila je da su djeca s tanjom caklinom podložnija razvoju mentalnih poremećaja u budućnosti.

To otkriće, iako arheolozima možda potpuno logično, u psihijatriji je bez presedana i nudi potpuno novi način otkrivanja poremećaja koji su sve češći.

Za potrebe ovog istraživanja, dr. Dunn i njen tim zamolili su roditelje 37 djece u dobi od šest i više godina u Kaliforniji da doniraju mliječne zube koji su već ispali. Nakon što su dobili rezultate analize zubi, usporedili su ih s analizama ponašanja te djece.

Otkrili su da su razlike u dimenzijama i kvaliteti njihovih zuba bolji prediktori mentalnog zdravlja nego čimbenici koje bi inače istražili psihijatri, kao što su susjedstvo u kojem žive ili odnosi u obitelji.

Inače, na ovom istraživanju su se okupili psihijatri, arheolozi, antropolozi i praktičari javnog zdravstva te su zaključili kako zajedničkim djelovanjem mogu doći do puno više bitnih saznanja nego u situacijama kada svaka grana radi odvojena istraživanja bez uključivanja drugih, piše Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.