"Četiri grozne riječi kojima mi je kćer slomila srce"

Foto: Instagram

OVO je sigurno jedan od onih postova s kojima se može poistovjetiti svaka mama.

Znala sam da će te riječi kad-tad doći, očekivala sam ih, iako sigurno ne ovako rano, ali kada sam ih prvi put čula, bila sam toliko nespremna na njih da su me doslovno probole kroz srce", napisala je mama Lauren Jimeson na portalu Babble.com.

Očekivala sam da ću to možda prvi put čuti kada će ona već biti tinejdžerica, tada je to nekako normalnije, ali kad je moja petogodišnja djevojčica povikala na mene ozbiljnim tonom: "Ne volim te više", ja sam se skamenila.

"Stvarno, najstvarnije te više ne volim!", vikala je iz sveg glasa.

To su tako nevine dječje riječi i da ih čujemo kako ih izriču nekom drugome, ne bi imale tu težinu kao kad su upućene mamama. Prvi put. 

Ona nije rekla da me mrzi, samo da me više ne voli, ali te su riječi svejedno zaboljele. Ona ima pet godina i nekako očekujete da je dijete u toj dobi još prilično malo i da bi trebalo osjećati da je njihova mama ona kojoj će uvijek moći doći. Koja će ih štititi od svih, voljeti ih najviše na svijetu.. pa nekako ne doliči da vam već u toj dobi istresu u lice da vas ne vole!

Znam da ona to nije mislila ozbiljno, da je to bilo u afektu, barem sam sebe tako tješila.

Ubrzo mi je prišla i sama od sebe mi se ispričala. Petogodišnja djevojčica možda nije točno shvatila što je rekla, ali je shvatila da me jako povrijedila.

U tom sam trenutku zatomila svoju ljutnju, osjećaje koji su planuli u meni, rekla sam joj neka sada ode u svoj sobu, neka legne i neka se malo smiri. Revoltirano se okrenula od mene i krenula prema sobi, u sebi vjerojatno misleći da sam postala najgora mama na svijetu i da me tek sada ne voli. 

Ja sam ostala, malo se smirila, otišla u njenu sobu i legla tik do nje. 

Pokušala sam joj na tom primjeru dočarati koliko riječi nekada mogu boljeti, a ona je pričala kako je samo željela iz mene izvući reakciju.


No, ja sam starija i mudrija od nje i zato ubuduće želim da reakciju traži na drugačiji način. Ne tim riječima, nipošto!

Svjesna sam ja, da me ona u tom trenutku baš nije simpatizirala, da sam joj išla na živce i to je okej. Moći će mi uvijek pokazati što osjeća, a sigurno će biti sličnih dana i situacija kada jednostavno neće moći biti po njenom. Kada će se htjeti suprotstaviti. Svi smo to prošli, odnosno, prolazimo gotovo svaki dan. Ali to ne znači da jedni druge ne volimo.

I nije samo u tome poanta. Ona je to izrekla u ljutnji, s namjerom da me povrijedi. I povrijedila me. Ostvarila je svoj cilj, a ja ne želim da više ikada ikoga vrijeđa na takav način. To su jako teške riječi i djeca moraju shvatiti njihovo značenje kako ne bi na taj način manipulirali i vrijeđali tuđe osjećaje.

Okej je da se ponekad ne šmekamo, tako funkcionira svaka obitelj, ali mora se znati granica i mora se znati poštovati druge. Posebno svoje roditelje, jer koliko god ljuti bili, svejedno ćemo se i dalje bezuvjetno voljeti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.