Činjenica koju žene moraju znati. Koliko dugo može "preživjeti" sperma?

Foto: 123rf

U SVAKOM slučaju duže nego što se misli....

"Kad je riječ o životnom vijeku sperme izvan njenog matičnog okruženja, tijekom povijesti smo svjedočili raznim podacima no modernija istraživanja kažu da može preživjeti od nekoliko sati pa do čak pet dana!", tvrde na portalu Her.ie gdje smo pronašli odgovor na pitanje koje vjerojatno u jednakoj mjeri zanima žene i muškarce.

Sve ovisi o tome u kakvom se okruženju "čuva".

Kada se nađe unutar vagine, životni vijek sperme ovisi o ženskoj vagini, maternici i jajovodima jer bez plodne cervikalne tekućine sperma neće preživjeti duže od nekoliko sati unutar vagine ili maternice. Ako požive i toliko...

Većina spermatozoida doslovno će "umrijeti" kad se nađu u vrlo kiselom vaginalnom kanalu gdje mogu izdržati maksimalno 12 sati, ali ako se ugnijezde u cervikalnoj tekućini, tada mogu preživjeti duže vrijeme.



Za razliku od vagine, cerviksa i maternice, jajovodi ne prepoznaju spermu kao "neprijatelja" te ako uspiju stići do jajovoda i tamo prežive uz pomoć dovoljno cervikalne tekućine, moguće je da će dočekati otpuštanje jajašaca te, danima nakon odnosa, oploditi jajnu stanicu.


Ako ste se seksali nekoliko dana prije ovulacije, postoji šansa da biste mogli zatrudnjeti. U prosjeku, svaki put kad muškarac ejakulira, otpušta oko 100 milijuna spermija, ali znamo da je za trudnoću dovoljan samo jedan, ali vrijedan te pravo vrijeme kad je žena najplodnija. A kako je gotovo nemoguće odrediti kad je žena doista najplodnija, uvijek postoji taj mali rizik da bi vas zaostali spermij mogao učiniti trudnima, čak i ako mislite da prava ovulacija još uvijek nije nastupila.

Zato je, uz činjenicu da sperma može preživjeti toliko dugo, važno znati sve o ovulaciji.

No, ako sada brinete zbog spermija koji su slučajno završili na posteljini ili u kadi punoj vode, tad vjerojatno nećete morati brinuti, iako šanse za trudnoćom ipak postoje.

Ne od umrljane posteljine, jer kad ostane na suhom spermij doslovno umre prije nego se uspije posušiti, ali bi zato u kadi punoj tople vode mogao preživjeti dovoljno dugo te ako ste baš takve sreće da s vodom u vaginu uđu još uvijek aktivni spermiji, postoji šansa da zatrudnite.

Šanse su doduše jako male, ali ne i nemoguće.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz spermij, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: spermij.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.