Dermatologinja za Index: Ovo su prvi znakovi da dijete ima atopijski dermatitis

Foto: Shutterstock

ATOPIJSKI dermatitis (ekcem) najčešća je kronično recidivirajuća upalna bolest kože u djece, a specijalista dermatovenerologinja Dora Madiraca Glasović tvrdi kako se javlja u oko 15 do 20 posto dječje populacije. Obilježena je suhoćom, upalnim promjenama kože različitog intenziteta i svrbežom.

''Najčešće se javlja u ranoj dječjoj dobi, u većine bolesnika simptomi se povuku do puberteta. Klinička slika ovisi o dobi bolesnika. U dojenačkoj dobi, odnosno u dobi do dvije godine, promjene kože prisutne su u vlasištu, na obrazima, gornjem dijelu trupa i vanjskim stranama udova'', objašnjava.

Prvi simptomi atopijskog dermatitisa

Dodaje kako je, uz crvenilo, u većini slučajeva prisutno vlaženje te stvaranje krasti. U dobi od dvije pa do 12 godina kod djece dolazi do pojave tipičnih suhih upalnih promjena na pregibima velikih zglobova, točnije vratu, laktovima, zapešćima, koljenima i skočnim zglobovima.

U adolescenciji i odrasloj dobi i dalje su prisutne promjene na pregibima, uz pojavu promjena na kapcima,dorzumima šaka i stopala. Na pitanje što uzrokuje pojavu atopijskog dermatitisa, dr. Madiraca Glasović naglašava kako uzroci mogu biti raznoliki.

Prema njezinom mišljenju, uzrok atopijskog dermatitisa multifaktorijalan je i složen. Postoji genetska predispozicija za razvoj bolesti, najčešće se radi o mutaciji gena za filagrin koji je glavni strukturni protein rožnatog sloja kože i neophodan za funkciju kožne barijere.

''Uslijed manjka ovog proteina dolazi do pojačanog transepidermalnog gubitka vode, izraženije suhoće kože i slabljenja njene zaštitne uloge. Tako oslabljena kožna barijera olakšava prolaz iritansima, mikroorganizmima i alergenima, što može dovesti do razvoja alergijskih reakcija i infekcije'', objašnjava.

Brojni čimbenici poput iritansa, odjeće od vune, sintetike i umjetnih materijala, suhog zraka, pojačano znojenje, neodgovarajući preparati za njegu ili infekcije mogu dovesti pogoršanja atopijskog dermatitisa, dodaje dermatologinja.

Kako njegovati atopičnu kožu djeteta?

Svakodnevna pravilna njega osnova je terapije atopijskog dermatitisa. Kako naglašava dr. Madiraca Glasović, preporučuje se primjena neutralnih emolijentnih pripravaka, krema ili losiona, koji obnavljaju oštećenu kožnu barijeru i umanjuju osjećaj svrbeža te kupanje ili tuširanje uz dodatak uljne kupke ili sindeta (sintetskog deterdženta).

Oni ne bi smjeli sadržavati sapune, umjetna bojila i mirise. Kupanje treba trajati kratko, odnosno pet do deset minuta, u mlakoj vodi. Odmah nakon kupanja, na još vlažnu kožu, potrebno je nanijeti emolijentni pripravak za njegu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.