Dijete ne poštuje ni vas, a ni druge? Evo kako to promijeniti

Foto: 123RF

ČESTO se govori da su djeca ove generacije previše tvrdoglava da bi se moglo nositi s njima.

No, disciplinirati djecu nije teško, jer se na vas ugledaju više nego na bilo koga drugoga. Ipak, važno je prepoznati probleme i znati se suočiti s njima.

Ovo su česti problemi s kojima se susreću roditelji, ali i metode kako naučiti djecu da se bolje ponašaju:

Ostanite mirni i ne pretjerujte

U užurbanosti ionako stresnog života možda ćete izgubiti živce kad se vaša djeca ponašaju nepristojno. Ipak, nije pametno svoju frustraciju istresti na djecu samo zato što imate kontrolu nad njima. Dijete je očito ljuto i uznemireno zbog nečega, što je razlog lošeg ponašanja.

Duboko udahnite i brojite do 10, a umjesto da vičete, razgovarajte s djetetom. Ako je potrebno, napustite sobu kako biste se oboje smirili.

Gledajte iz njihove perspektive

Definitivno postoji razlog zašto je vaše dijete ljuto i uznemireno. Kod male djece to mogu biti sitni razlozi, poput umora ili gladi. S djecom koja su malo starija to može biti stres ili pritisak vršnjaka. 

Zato je važno sjesti i pokušati shvatiti razlog zašto se vaše dijete loše ponaša. Način na koji reagiraju na stvari ukorijenjen je u onome što im se događa u glavi.

Raspravite s njima svoja očekivanja

Kad djeca pokazuju bijes, pokazivanje ljubavi prema njima ili maženje je posljednja stvar koja vam pada na pamet. Ali što ako je to ono što je djetetu u tom trenutku potrebno? 

Ponekad je važno sjesti i razgovarati s djecom o tome zašto je njihovo ponašanje loše.

Djeca nisu dovoljno zrela da bi mogla razlikovati ispravno i pogrešno. Ponekad bi mogli pomisliti da je određena vrsta ponašanja prirodna i normalna, stoga je odgovornost roditelja da razgovaraju o onome što očekuju od svoje djece. Objasnite im zašto nešto nije u redu. Nemojte im samo davati "da-ne" znakove.

Postavite ograničenja i upozorite ih na posljedice

Čest razlog zbog kojeg djeca ne slušaju je taj što ne poznaju svoje granice, odnosno ne znaju kad treba stati.

Nemojte toliko razmaziti svoje dijete da prestane razlikovati ispravno i pogrešno ponašanje. Postavite pravila i pobrinite se da ih se i vi pridržavate.

Naučite ih dobrom ponašanju

Kažnjavanje ne funkcionira uvijek, stoga se počnite fokusirati na to kako ih navesti da shvate važnost dobrog ponašanja. 

Naučite ih važnosti međuljudskih odnosa, pričajte im priče o poštenim i dobrim ljudima i, što je najvažnije, dajte im do znanja da primjećujete svaki put kada pokažu dobro ponašanje. 

Možete im dati i male odgovornosti koje im daju hrabrost da vjeruju u sebe.

Zahtijevajte poštovanje

Uvijek se kaže da ne možete natjerati nekoga da vas poštuje jer je to osjećaj koji dolazi prirodno. Međutim, s djecom je slučaj drugačiji. 

No, ne biste smjeli govoriti: "Ja sam tvoj roditelj, zato bi me trebao poštovati." 

Istovremeno, važno je i da oni shvate vašu roditeljsku poziciju i ostanu unutar svojih granica. Zato budite čvrsti prilikom postavljanja pravila. Ako se neko pravilo prekrši, bit će dodijeljena kazna, baš kao i nagrada za dobra djela. 

Ako budete primjer jer radite ono kako ste govorili, zadobit ćete povjerenje svoje djece i oni će vas doživjeti kao iskrenu osobu.

Budite im uzor

Posljednje, ali ne najmanje bitno: prakticirajte ono što govorite. Zapamtite, vaša djeca vas uvijek gledaju.

Dakle, ako želite da oni odlože tablet, prvo vi stavite svoj sa strane. Ako želite da komuniciraju više umjesto da su zalijepljeni za TV-ekran, odvojite vrijeme da budete tu za njih.

Budite pristojni, imajte strpljenja i gledajte kako vaša djeca rade isto. Pokažite im vrstu ponašanja koje želite vidjeti kod njih i budite im uzor. Podsvjesno, oni uvijek žele biti poput vas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.