Dijete zadobilo opekline nakon što je grickalo celer. Evo što roditelji trebaju znati

Ilustracija: Shutterstock (Na fotografiji nije dijete iz teksta)

SEDMOMJESEČNA beba dobila je osip praćen mjehurićima nakon što je na suncu žvakala celer. Reanna Bendzak svojoj kćeri je dala štapić celera kako bi joj umirila desni za vrijeme nicanja zubića. Obitelj je provodila dan na otvorenom i nisu ni slutili što ih čeka.

Naime, djevojčica se sljedećeg jutra probudila s osipom oko usta, koji je izgledao poput opekline. To je zapravo bio početak ne toliko poznate reakcije koja se naziva fitofotodermatitis, a javlja se pri dodirivanju celera, citrusa, smokvi, mrkve, divljeg kopra, peršina i pastrnjaka na suncu.

"Nisam imala pojma da bi se to moglo dogoditi", dodala je majka. 

Od incidenta su prošla dva mjeseca. Djevojčica je imala mjehuriće 10 dana, a onda su se pretvorili u hiperpigmentaciju te su konačno nestali nakon 6 tjedana. Bilo je dovoljno 20 minuta na suncu da se javi reakcija.

Što kažu stručnjaci?

Fitofotodermatitis je stanje uzrokovano izlaganjem furokumarinima (kemikaliji koja se nalazi na biljnim površinama). Ovu kemikaliju mogu aktivirati UVA zrake Sunca. Ako vaša koža dođe u dodir s kemikalijom i ona se aktivira, može doći do alergijske reakcije. Imajte na umu da neće svi doživjeti fitofotodermatitis nakon izlaganja furokumarinima. Stručnjaci upozoravaju kako dijete može biti izloženo većem riziku ako u obitelji postoji povijest kontaktnog dermatitisa s drugim tvarima poput metala ili nekih sredstava za čišćenje, piše Healthline.

Stručnjaci savjetuju da postoje određeni načini zahvaljujući kojima je moguće prevenirati ovo stanje, a to su pranje ruku i ostalih izloženih dijelova kože odmah nakon boravka na otvorenom, nošenje rukavica kada radite u vrtu, nošenje hlača i dugih rukava u šumovitim područjima te obavezno nanošenje kreme za sunčanje prije izlaska na otvoreno.

Pročitajte više