Dior lansirao kozmetiku za bebe, dermatolozi upozoravaju da može izazvati probleme

Foto: Shutterstock

Modna kuća Dior lansirala je na tržište liniju kozmetičkih proizvoda za bebe. U ponudi su mirisna vodica po cijeni od 255 eura, hidratantno mlijeko za lice i tijelo vrijedno 105 eura, kao i pjene za čišćenje lica, tijela i kose te osjetljive kože od 85 eura.

Ova je vijest naišla na žestoke kritike na internetu, gdje su objavljeni komentari u kojima korisnici optužuju tvrtku da su "kozmetički proizvodi ne samo nepotrebni već možda i štetni".

Iako još nisu prijavljeni nikakvi problemi, mirisi, konzervansi i sredstva koja se pjene mogu biti štetni za kožu dojenčadi, upozoravaju dermatolozi za Daily Mail.

"Miris u osnovi može biti bilo što, a na bočici nema informacija o tome od čega je točno napravljen", izjavila je dr. Ghanima Abdullah. 

Dior tvrdi da je 99 posto sastojaka, uključujući mirise, prirodnog podrijetla. Takvi mirisi nastaju od aromatičnih sirovina iz prirode, što uključuje drveće, sirovo voće, životinjske ekstrakte, bilje, lišće i sjemenke. Dermatolozi, međutim, upozoravaju da čak i mirisi dobiveni od prirodnih ekstrakata mogu izazvati neželjene reakcije kod osjetljive djece.

"Mirisi nisu loši, ali su uobičajeni izvor osipa kod beba s problemima iritacije kože poput ekcema", izjavila je dr. Michele Green.

"Bebe imaju divan prirodni miris"

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) navodi da su mirisi jedan od najčešćih alergena u kozmetičkim proizvodima.

"Osim alergijskog kontaktnog dermatitisa, sastojci mirisa također mogu utjecati na dišni sustav jer su u biti pare i mogu se udisati. To se posebno odnosi na bolesnike s astmom, alergijskim rinitisom i virusnim respiratornim infekcijama. Za osobe s osjetljivošću na određene mirise, njihovo udisanje može rezultirati nedostatkom daha, osjećajem gušenja, kašljem, curenjem nosa ili začepljenim nosom, glavoboljom i stezanjem u prsima", piše na web-stranici Agencije.

S druge strane, dr. Viktoria Kazlouskaja postavlja pitanje je li mirisna vodica nužna za bebe jer one "općenito imaju divan prirodni miris".

"Mirisna voda je u osnovi poput parfema za bebe, što uopće nije potrebno. Mislim da će svaki dermatolog na svijetu biti jako protiv toga", istaknula je.

Nisu svi sastojci loši

Ostali sastojci također su izazvali zabrinutost stručnjaka za kožu. Dermatologinja Abdullah istaknula je pentilen glikol koji se nalazi u sva četiri proizvoda, a djeluje kao omekšivač za kožu i konzervans.

"Iako nije toksičan, povezan je s iritirajućim i alergijskim kontaktnim dermatitisom", napomenula je.

Dr. Kazlouskaja upozorava na koko-betain, koji je u pjenama za čišćenje iz ove linije, a poznat je kao uzrok kontaktnog dermatitisa i iritacije očiju.

Ipak, neki od sastojaka mogli bi biti korisni.

"Glicerin, koji se nalazi u sva četiri proizvoda, zadržava vlagu na koži za dugotrajnu hidrataciju. Ekstrakt sljeza, ekstrahiran iz cvijeta plavog sljeza, sadrži antioksidativna i protuupalna svojstva za umirivanje i zaštitu nadražene kože", tvrdi dr. Green.

Ipak, dermatolozi su suglasni da bebama trebaju samo nježan šampon, sredstvo za čišćenje i hidratantna krema.