VOĆE je nezamjenjiv dio prehrane djece jer sadrži veliku količinu kvalitetnih hranjivih tvari koje su ključne za rast i zdravlje. Nedostaci u prehrani u ranim fazama života mogu negativno utjecati na funkcioniranje tijela i izložiti ga bolestima.
Nutricionisti preporučuju konzumaciju najmanje 3 porcije voća i povrća dnevno kako bi se osigurao adekvatan unos vitamina, minerala i drugih ključnih tvari. Osim toga, uvijek je najbolje odlučiti se za sezonsko voće jer ono ima bolje organoleptičke karakteristike i sadrži veću količinu fitokemikalija.
Ključan je vitamin C, koji poboljšava funkciju imunološkog sustava. Njegova redovita konzumacija pogoduje urođenom i adaptivnom imunitetu. Vitamin C ne samo da smanjuje rizik od zaraznih bolesti već i pridonosi kontroliranju intenziteta simptoma raznih zdravstvenih stanja.
Mnoge složene bolesti posljedica su upalnih procesa koji se pogoršavaju i oštećuju različita tkiva u tijelu. Voće sadrži tvari zvane fitokemikalije, koje imaju antioksidativna svojstva. Služe za neutralizaciju slobodnih radikala nastalih upalom te sprječavaju njihovo nakupljanje i izazivanje navedenih oštećenja.
Održavanje hidracije ključno je za zdravlje. Da biste osigurali dobru ravnotežu unesene tekućine, nije dovoljno samo piti vodu već je treba i unositi hranom. Osim vode, voće i povrće sadrži elektrolite, koji su bitni elementi za staničnu komunikaciju i razmjenu.
Na kraju treba napomenuti da je voće izvrstan izvor vlakana, koja pomažu probavi. Vlakna funkcioniraju kao energetski supstrat za bakterije koje čine mikrobiotu, što osigurava dobro funkcioniranje crijeva i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari.