Djeca se danas ne odvajaju od mobitela, evo kako to utječe na njihovu psihu

Foto: Shutterstock

STRUČNJACI upozoravaju da sve veća upotreba pametnih telefona čini djecu sklonom ozbiljnim psihičkim problemima, odnosno da pretjerana upotreba mobitela utječe na njihovu psihu.

Danas je ovisnost o pametnim telefonima zabrinjavajući trend u cijelom svijetu, a posebno je aktualan u posljednjih nekoliko godina. Iako je izumljen s ciljem da život učini lakšim i praktičnijim, pretjerana uporaba pametnih telefona kod djece uzrokuje probleme s mentalnim zdravljem.

Nedavne studije pokazale su da ovisnost o pametnom telefonu kod djece uzrokuje usamljenost i osjećaj izostavljenosti te neke slične mentalne probleme. Evo koji sve mentalni problemi nastaju zbog pretjerane upotrebe mobitela.

Stres i tjeskoba

Stručnjaci za mentalno zdravlje objašnjavaju da provođenje previše vremena na mobitelu može uzrokovati stres i tjeskobu. Što više djeca koriste mobitel, to su anksioznija. Stres i tjeskoba mogu dovesti do lošeg mentalnog zdravlja, kao i mnogih drugih bolesti.

Depresija

Svi koji pretjerano koriste mobilne telefone, pa tako i djeca, imaju veću vjerojatnost da će postati depresivni. To se događa jer pametni telefoni mogu ometati druge ugodne aktivnosti i poremetiti društvene aktivnosti.

Loše raspoloženje

Pametni telefoni čine djecu nesretnom, pokazuju studije. Točnije, pretjerano korištenje mobilnog telefona definira se kao problematično kada djeca nisu u stanju regulirati vrijeme provedeno pred ekranom, što može dovesti do negativnih posljedica na cjelokupno zdravlje.

Problemi u ponašanju

Još se ne zna koji točno mehanizam stoji iza veze između mobitela i problema u ponašanju. No stručnjaci kažu da korištenje mobitela može dovesti do prekomjernog lučenja hormona melatonina, koji utječe na razvoj mozga te samim time uzrokuje probleme u ponašanju poput agresivnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.