Djeca sve kasnije progovaraju. Dr. Ranko Rajović: Govor se ne uči pred TV-om

Foto: Pexels

Posljednjih godina djeca sve kasnije progovaraju. Profesorica logopedije, Jelena Gligora Segedi, za Index je objasnila trebaju li se i kada roditelji zabrinuti. Naime, pravovremena logopedska procjena te, po potrebi, uključivanje u programe rane intervencije utječu na brži napredak razvoja komunikacije, jezika i govora te na prevenciju mogućih većih odstupanja.

"I prije druge godine djetetova života, trebalo bi vas zabrinuti nesustavno i otežano odazivanje na ime, kratkotrajan kontakt očima, izostanak geste pokazivanja, kašnjenje u pojavi prve riječi, nedonošenje ili nepokazivanje na vaš zahtjev svakodnevnih predmeta iz vaše najbliže okoline. Nakon treće godine djeteta, mogu vas zabrinuti siromašniji rječnik, otežano strukturiranje govornog iskaza, učestale pogreške na razini morfologije i redoslijeda riječi u rečenici ili nerazumljiv govor široj okolini", objasnila je.

Gostujući u emisiji Vijugavim drugom s Rankom Rajovićem, ovaj liječnik interne medicine i neurofiziolog objasnio je zašto djeca sve kasnije progovaraju.

"Čim se dijete rodi, moramo pričati s njim. Mozak je uključen i čeka informacije, a od informacija koje dobije, razvija se. Svi u obitelji od prvog dana trebaju pričati s bebom kao da ih ona razumije", rekao je dr. Rajović.

Ističe da se tako uči govoriti.

"Govor se ne uči tako da dijete stavimo pred TV. Kad to napravimo, dijete upija te riječi i razumije ih, ali neće moći pričati. Dakle, prve interakcije moraju biti sa živim bićima, a ne s TV-om", napomenuo je.

"Ako beba gleda u TV, ne razvija ništa"

Objasnio je i da svako dijete ima neurone koji, kao ogledala, preslikavaju, odnosno imitiraju sve što mama i tata rade.

"Mama se smije, beba se smije. Mama napravi neku gestu, beba je ponovi. Ako beba gleda u TV, ne razvija ništa. To je dijete koje bez mišićnih aktivnosti dolazi do 3. ili 4. godine i ponaša se kao da ima autizam, a nema. Ali je usporeno u razvoju i nema interakciju", tvrdi dr. Rajović.

Dodao je i da je za razvijanje govora važno uvesti krutu hranu čim se pojave donji zubići, nakon navršenih šest mjeseci života, piše Zelena učionica.

"S 18 mjeseci djeca moraju jesti čvrstu hranu kako bi razvijala mišiće usta i jezika te kako bi cijeli govorni aparat bio razvijen. Kad se sve ove stavke ispune, dijete će progovoriti na vrijeme, a ne kao danas kada djeca do 3. ili 4. godine ne govore. To je onda veliki problem i takvom djetetu se može pomoći, ali je vrlo teško", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.