Dječaci su napokon dobili svoju inačicu popularnih Buntovnica

Foto: Pixabay, Promo

Odavno je poznato da biografije mogu biti štivo koje će čitatelja nadahnuti da i sam počne činiti velike stvari, kao i da ga usmjere na njegovu već započetom putu. No to je, do prije nekoliko godina, bilo rezervirano većinom za odrasle. Svi poznati biznismeni, inovatori i buntovnici pročitali su kakvu dobru biografiju nakon koje su skupili snage krenuti svojim putem. Sjetite se one Stevea Jobsa koja je rušila sve rekorde prodanosti te se citira gotovo svakodnevno na raznim mjestima.

Klinci su prve skupne biografske priče koje su postale ogroman bestseler dobili u obliku fenomenalnih Priča za laku noć za mlade buntovnice, no unutar tih dviju knjiga (postoje prvi i drugi dio), radi se samo o poznatim ženama koje su mijenjale svijet. "Ali ja imam dječaka, što da on čita?" mnogi su se pitali. Odgovor je stigao hrvatskim prijevodom Priča za dječake koji se usuđuju biti drugačiji autora Bena Brooksa. Knjiga je upravo objavljena, a koncipirana je gotovo identično Buntovnicama, što znači da će vaši mališani upoznati stotinu muškaraca koji su za ljudski rod učinili nešto pohvalno. Također slično, uz pojedinu priču nalazi se i pripadajuća maštovita ilustracija.

Knjiga kreće bez ikakva uvoda, a on i nije potreban s obzirom na to da je u podnaslovu savršen opis knjige, "Istinite priče o iznimnim dječacima koji su promijenili svijet a da pritom nisu ubijali zmajeve", koji sve pojašnjava. Nije da je ubijanje zmajeva bez veze, ali postoje brojni drugi načini kojima se netko može istaknuti i dati svoj doprinos. Ova knjiga nudi mnogo različitih varijanti produktivnog života kojima se dječaci mogu posvetiti i, još važnije od toga, nudi im poticaj da pronađu nešto sasvim svoje.

Među dječacima koje autor obrađuje – svaki je velikan jednom bio dijete – nalaze se ljudi iz najrazličitijih krajeva, a koji su se bavili najrazličitijim aktivnostima. Ima među njima umjetnika, sportaša, pisaca, znanstvenika, političara, filozofa, mudraca, redatelja, pjevača, modnih dizajnera, skladatelja, kraljeva i velikih državnika. Vjerujete nam, nismo ni zagrebali površinu.

Isto tako, među poznatijim ličnostima tu su Bill Gates, Nikola Tesla, Steven Spielberg, Salvador Dali, Thomas Edison, Van Gogh, Roald Amundsen, Beethoven, Nelson Mandela, Lionel Messi i drugi. No, one koje smatramo poznatima ova knjiga miješa s možda manje znanima, ali ne i manje važnim muškarcima. Osobni doprinos civilizaciji može se pronaći u gotovo svakom području života.

Ne treba tu previše duljiti jer stvar je jasna – ova knjiga zaslužuje počasno mjesto u svakoj obiteljskoj biblioteci kako bi dječacima (a zašto ne i djevojčicama) bila pri ruci prilikom njihova odrastanja te im poslužila kao nadahnuće za sanjanje uistinu velikih snova. Jer, upravo iz sanjarija nastaju važna djela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.