Dječji vrtić savjetovao roditeljima da kćeri ne nazivaju lijepima ili princezama

Foto: Shutterstock

RODITELJI u Ujedinjenom Kraljevstvu ogorčeni su nakon što je lanac vrtića u toj zemlji objavio priručnik u kojem se poziva roditelje da svoje kćeri ne nazivaju lijepima ili princezama.

"Očigledno imaju ljevičarske stavove u pogledu rodne politike i misle da imaju pravo govoriti roditeljima kako da se obraćaju svojim kćerima i što da ih uče o njihovim tijelima", izjavio je jedan roditelj djeteta koje polazi vrtić Bright Horizons, javlja Express.

Bright Horizons jedan je od najvećih lanaca dječjih vrtića u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji upravlja stotinama dječjih vrtića i predškolskih ustanova diljem Britanije.

Roditelji nisu zadovoljni priručnikom u kojem ih se upozorava da se klone rodno definiranog jezika i da ne hvale svoju djecu za dobro ponašanje. Umjesto toga, potiče ih se da razmisle o tome kako odgajaju svoje kćeri. Roditelje se tako poziva da "eliminiraju rodno utemeljene reference kao što su princeza ili fraze poput: 'Mlade dame se tako ne ponašaju.'"

Neimenovana majka oštro je kritizirala vrtić zbog ovakvih savjeta.

"Diktiraju roditeljima njihova politička stajališta o tome kako odgajati svoju djecu", smatra majka iz Kenta.

Bright Horizons osnovan je 1986. u SAD-u kao pružatelj usluga skrbi o djeci za zaposlene roditelje. Otada su se proširili i imaju više od 700 centara u SAD-u i Kanadi te više od 300 u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bivši britanski ministar obrazovanja, Sir John Hayes, također je kritizirao vodič, rekavši da je "glup".

"Moramo pustiti djecu da budu djeca i cijeniti njihovu nevinost", ističe on za Daily Mail.

Glasnogovornik lanca vrtića kaže da je vodič namijenjen "roditeljima koji žele odgajati kćeri tako da postanu samouvjereni vođe".

"Onima koji traže ideje za osnaživanje svojih kćeri da izrastu u jake, samouvjerene vođe, oslobođene potencijalno štetnih rodnih stereotipa, nudimo savjete koji potiču usredotočenost na atribute djevojčice osim njezinog fizičkog izgleda", pojasnio je za Fox News Digital.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.