Dokad smijemo tolerirati sisanje palca?

Foto: 123rf

SISANJE palca je potpuno prirodan čin kojim se djeca sama tješe i smiruju, a započinje još u majčinoj utrobi.

I dok sisanje palca kod malene bebe može biti slatko i neodoljivo, petogodišnjak s palcem u ustima može postati predmet žaljenja ili izrugivanja. U kojem trenutku sisanje palca prelazi iz prirodnog instinkta u lošu naviku?  

Većina doktora slaže se da je sisanje palca bezazleno u ranoj životnoj dobi djeteta. Zapravo, ako oko toga napravite veliku stvar prije četvrte godine i pokušate navesti dijete da prestane, vaši napori samo će ga potaknuti da još više želi sisati. Većina djece s ovom navikom prestane samostalno. Ipak, ako se sisanje nastavi nakon pete godine, dijete se izlaže riziku da razvije dentalne probleme i poteškoće u govoru. 
 
Djeca koja nastave sisati palac u ranoj predškolskoj dobi to čine da se utješe, kada su umorni ili iz dosade. Ako vjerujete da je vaše dijete dovoljno odraslo da prestane s ovom navikom, možete pokušati nekoliko tehnika odvikavanja.
 
Kako bi dijete prestalo sisati palac, ponudite mu neku alternativu kojom bi se umirilo i lakše zaspalo. Možete naučiti dijete da trlja ostale prste palcem, polaganim kružnim pokretima kako bi se smirilo ili da trljaju obraz kažiprstom. 
 
Drugi način je da djetetu omotate palac zavojem ili tankom gazom. To ga neće spriječiti da siše, ali će ga podsjetiti da ne bi smio svaki put kada nesvjesno stavi palac u usta. 
 
Kroz period odvikavanja izbjegavajte ponižavati dijete ili ga kažnjavati. Pohvalite ga kada vidite da ne siše palac u vrijeme kada bi to inače radio. Možete osmisliti i sustav nagrađivanja. Za svaki dan koji prođe bez sisanja palca zalijepite jednu zvjezdicu, a nakon određenog broja zvjezdica, dijete nagradite. 
 
Zabrinite se samo ako sisanje počne iz čista mira kod starije djece, ako se poveća učestalost sisanja ili ako je povezano s drugim navikama kao što je čupkanje kose. Ako dijete ima probleme u govoru ili dentalne probleme, potražite pomoć. Vrijeme je da se ozbiljno pozabavite odvikavanjem ako vas dijete samo zatraži da mu pomognete ili ako vidite da ga zadirkuju zbog toga. 
 
Sisanje palca jedan je od najprirodnijih oblika refleksnog ponašanja i ne treba vas previše zabrinjavati. Ali u trenutku kada djetetu počine stvarati zdravstvene ili socijalne probleme, vrijeme je da se uključite i pomognete mu pronaći alternativno rješenje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.