Dobra stara škola iz katoličkog vrtića

Foto: 123rf

AKO STE ikada pomislili da su vjerski vrtići različiti od običnih jer se u njima njeguje čvrsta katolička tradicija umjesto modernih trendova, u pravu ste, ali jako malo u pravu. Vjerski vrtići nisu crkve niti se djeca u takvim vrtićima mole, ispovijedaju i odgajaju prema crkvenim doktrinama, no ima nešto što bi se možda moglo istaknuti - a to je odgoj prema metodama stare dobre škole kojima ne uče samo djecu već i roditelje.

Jedan takav primjer pronašli smo u jednom katoličkom vrtiću u obliku letka koji se dijelio roditeljima. Njegova svrha nije bilo aludiranje da roditelji tuku svoju djecu niti se u vrtiću pokazala potreba za takvim odgojnim metodama, no kada u moru savjeta kako se nositi sa zločestoćom djece koja je neminovna u tijeku njihovog odrastanja, onda na ovakav letak zaista možemo gledati kao na jasno ciljanu i savršeno sročenu poruku.

Što činiti kada je dijete zločesto i neposlušno?

Najlakše je zaustaviti, izderati se i udariti. To može svatko. No, oni kojima je stalo do boljitka svog djeteta potrudit će se naći mirnije i bolje rješenje:

Smiri se i vidi je li dijete zaista krivo

Moguće je da roditelj uslijed vlastitog stresa doživi dijete kao zločesto i neposlušno onda kada je dijete samo ono što djeca jesu - živa i puna energije.

Najbolje rješenje može se naći samo onda kada se smirite - brojite do 10 pa tek onda reagirajte tako da prvo razlučite kolika je greška vaša, a kolika djetetova.

Očni kontakt

Spustite se na razinu djeteta tako da se gledate u oči, zagledajte se duboko u njegove oči i recite mu/joj kratko, ljubazno, ali čvrsto, što je to što želite da ono učini, po mogućnosti s valjanim argumentom. Na primjer - "Želim da se igraš tiho jer me boli glava od vikanja/ne čujem tatu što govori." Pogled zna biti jači od od udarca, ap je ponekad dovoljno da ih samo ošinete pogledom da bi shvatili.

Dajte djetetu izbor

Davati svom djetetu izbor djelotvornija je alternativa od udarca. Ako se dijete primjerice igra hranom za stolom umjesto da jede, pitajte : "Želiš li se prestati igrati s hranom ili želiš napustiti stol?" Ako ne pojedeš što je na tanjuru znaj da nećeš dobiti više ništa za jesti danas." Ako se dijete i dalje igra s hranom, na ljubazan ali čvrst način način mu pomognite da se digne od stola. Onda mu kažite da se može vratiti za stol kada bude spreman za jelo bez igranja s hranom. Ako dijete ustraje na tome da ne jede, slobodno ga ostavite gladnog taj dan, neće mu biti ništa, a naučit će da idući put posluša ako ne želi opet ostati gladan.

Ukažite na posljedice

Posljedice koje se logično odnose na djetetovo ponašanje pomažu naučiti ih odgovornosti.

Na primjer - Vaše dijete razbije susjedov prozor, a vi ga kaznite tako da se izderete na njega ili ga istučete. Što je dijete time naučilo? Možda je naučilo da nikada ne smije to ponovno učiniti, ali je isto tako naučio i da treba skrivati svoje greške, da okrivi nekog drugog, da laže kako ne bi bio kažnjen ili da jednostavno pazi da ga se ne uhvati na djelu. Isto tako, dijete se može osjećati loše ili biti ljuto i osvetnički raspoloženo prema roditelju koji ga je udario ili vikao na njega jer je razbio prozor (slučajno). Kada za kaznu istučete svoje dijete ono se može popraviti zato jer se boji da ga ne istučete opet. Međutim, pitanje je želite li vi da se vaše dijete popravi jer vas se boji ili zato što vas poštuje?

Što je dakle najpametnije učiniti u ovakvoj situaciji?

"Vidim da si razbio prozor slučajno, što ćeš učiniti da to popraviš?, koristeći miran i ljubazan ton glasa možete svom djetetu, a i susjedu predložiti sljedeće. da dijete samo namiri štetu na način da mu nekoliko puta pokosi travnjak ili opere automobil kako bi isplatio nastalu štetu. što dijete može naučiti iz takve pogodbe? Pogreške su neizbježan dio života i nije toliko bitno što je dijete napravilo pogrešku, već da snosi odgovornost za popravak greške/štete. Težište je dakle skinuto s pogreške, a stavljeno na preuzimanje odgovornosti za otklanjanje i popravljanje greške. Dijete pritom ne osjeća ni bijes ni ljutnju prema svojem roditelju pa se time ne gubi ni poštovanje prema njemu. I ono najvažnije, djetetovo samopoštovanje nije narušeno. Znajući da svaku grešku mora nadoknaditi, više će paziti da ubuduće ne griješi. Time se dijete ne popravljam iz straha već iz shvaćanja posljedica pogrešnog ponašanja.

Ponudite pomirbu

Kada se djeca ne drže dogovora, roditelj ima tendenciju da ih želi kazniti. Radije stoga, kao alternativu, omogućite svom djetetu da vam se u takvoj situaciji oduži. Ljudi se odužuju da da bi vratili ili zadržali dobar odnos s drugim osobama, pa zašto isti princip ne bi primijenili i kod djeteta.

Na primjer - grupica djece je prespavala ili se došla igrati kod prijatelja, a njegov je otac zamolio da se u to vrijeme ne igraju igrice na računalu. Međutim, dječaci su čim je tata izišao iz sobe upalili računalo i prekršili dogovor. Tata se naljutio i kaznio svog sina tako što mu je zaprijetio da dva mjeseca neće moći ići kod nikoga niti će njemu itko moći doći na igranje. Na to su se naljutili i dječaci, a posebno to dijete.

No, otac je u međuvremenu shvati da je pogriješio i on te se ispričao zbog kažnjavanja i jasno im dao do znanja da se sada osjeća izdanim, objasnio što to točno znači te je dječacima ponudio pomirbu. Oni su zauzvrat odlučili odraditi, odnosno pomoći u nekom očevom zadatku (donijeti i složiti drva) te su zajedničkim snagama postigli nešto. Projekt ih je zbližio i oduševio.

Povucite se iz konflikta

Djeca koja drsko odgovaraju roditeljima lako mogu isprovocirati roditelje da ih lupa. U tom je slučaju najbolje ako se odmah povučete iz takve situacije mirnim riječima - "Bit ću u susjednoj sobi kada poželiš razgovarati samnom s više poštovanja."

Odvucite djetetovu pažnju na nešto drugo

Ako se dijete u nekoj situaciji ili igri ponaša neprimjereno, odvratite ga od takve igre tako da ga jednostavno i polagano odmaknete ili iz tog prostora ili od toga s čime se igra.

To posebno vrijedi za manu djecu koja, u gostima pogotovo, vole dirati stvari koje bi se primjerice mogle razbiti, ili jednostavno nisu za dječju rukicu. No, umjesto da ih odvraćate od toga s riječima - ne, nemoj, ili ga vučete od te stvari, jednostavno im samo odvratite pozornost s nečim drugim.

Informirajte djecu pravovremeno

Živo i nestašno dijete može vrlo lako naljutiti roditelja. Djeca često bivaju zločesta kada se osjećaju neinformiranima ili nemoćnima u datoj situaciji. Umjesto da kažete svom djetetu da prekine igru odmah, recite mu da za pet minuta morate ići/spavati/krenuti i prekinuto igru. To će omogućiti djetetu da završi ono s čime se igralo i pripremi se za prekid. Djeca možda ne znaju što je pet minuta ili koliko to traje pa će ponekad biti bolje čak ih i dvaput pripremiti da će uskoro doći vrijeme za kraj igre, ali tako će dijete biti pripremljenije nego da mu odmah naložite da ostavi igračke i krene.

Agresija je stalni oblik nasilja u našem društvu. Suptilniji oblik su batine jer se time djecu kažnjava i odvraća od onoga što nas ljuti, ali što njima još dobivamo? Dobivamo dijete koje ne razumije do kraja posljedicu kaznu, koje svakim udarcem gasi malo po malo vlastito samopoštovanje i poštovanje prema roditelju te ga se istovremeno tjera na to da se buni i bude nespremno za suradnju.

Mnogo je stručnjaka već naglas reklo da fizička kazna nikome nije donijela poboljšanje u ponašanju, jer čak i ako ste kaznom uspjeli smiriti svoje dijete, ne znači da ste njome u djetetu uspjeli smiriti bujicu njegovih negativnih osjećaja. A tako samo stvarate gnjevno dijete koje će već prvom prilikom ponoviti iste greške. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.