Dojenje je postalo legalno u svim američkim saveznim državama

Foto: 123RF / Instagram

ŽENE su često izložene kritikama zbog dojenja u javnosti, no sve Amerikanke konačno mogu odahnuti.

Godinama samo dvije savezne države, Utah i Idaho, nisu imale zakone koji štite majke koje doje u javnosti. Novom legislacijom i to je riješeno.

Zakon je u Utahu prošao, iako je bilo puno otpora. Prvo je stajalo da “žena može dojiti na bilo kojem javnom mjestu…bez obzira na to otkrije li se namjerno ili slučajno tijekom dojenja”.

Prema pisanju Salt Lake Tribunea, republikanski zastupnik Curt Webb kazao je kako će to dovesti do problema.

“Prema tome se žene ne moraju uopće pokriti”, rekao je Webb. “Ne osjećam se dobro zbog toga, stvarno ne.”

Tako je uklonjen drugi dio teksta zakona pa konačna verzija glasi da je “ženama dopušteno dojiti na bilo kojem javnom mjestu”, a rezultat glasanja bio je 66:5.

U Idahu nije bilo problema, zakon je podržalo svih 66 zastupnika i tako će se majke koje doje osjećati slobodnije, navodi Idaho Statesman. Međutim, u odredbi zakona se ne navodi jasno, kao što je slučaj u drugim saveznim državama, da žene imaju pravo dojiti u javnosti.

Ipak, tim dvjema odredbama javno dojenje je postalo službeno zakonito u svih 50 država. Sjedinjenje Američke Države tako se približavaju Velikoj Britaniji, Australiji i drugim zemljama koje više štite majke.

Brojne poznate zvijezde pokušavale su putem svojih kanala upozoriti kako je dojenje prirodno i potpuno normalno. U posljednje vrijeme svojim objavama se za to najviše zalaže manekenka Chrissy Teigen koja je više puta objavljivala fotografije na kojima doji u toplesu, a sada je otišla korak dalje i pokazala kako to radi i potpuno gola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.