Dr. Rajović otkrio što je iznimno važno za razvoj djece: Pokreće maštu

Foto: Karlo Šutalo/Press

Dr. Ranko Rajović na Instagram profilu objavio je isječak o važnosti nelogičnih priča. Smatra da su upravo one važan dio razvoja djece jer pokreću maštu, misaone procese i nove ideje.

"Što mislite, kako dijete zamišlja mamu koja bi odletjela u svijet? Kako bismo mi odrasli to nacrtali?", pita se u uvodu.

Potom je objasnio koliko je važno poticati kreativnost i maštu kroz crtanje, igru i različite aktivnosti.

"Sjećam se kad sam bio na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani; predavao sam tamo. Koristili smo stih: 'Naša mama bi u svet odletjela'. Većina odraslih je nacrtala mamu u avionu, a djeca vrtićke dobi su nacrtala mamu s krilima iz glave. Tu su bile i dvije imenice: trava i Sunce. Odrasle osobe su nacrtale 'sunce sja, trava raste', a djeca su nacrtala travu koja raste do Sunca", prisjetio se.

Kad je djeci rekao da su im crteži divni, kolegica je upitala dr. Rajovića kako može učiti djecu da krila rastu iz glave.

"Malo sam se zbunio pa kažem: 'Zna dijete jako dobro da krila ne rastu iz glave, ali pustite ih da rastu'. Ako kažemo djetetu da krila ne mogu rasti iz glave, da trava ne može rasti do Sunca, da ovo ne može, da ono ne može... tada im zatvaramo taj čaroban svijet. Suština je da oni stvaraju, da izmišljaju, da daju nove ideje, da prave scenografije i time imaju lijepo i sretno djetinjstvo", savjetuje dr. Rajović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.