Dugoročno loše: Zašto helikoptersko roditeljstvo šteti djeci?

Foto: Shutterstock

HELIKOPTERSKO je roditeljstvo u današnje vrijeme vrlo čest pristup odgoju djece koji, osobito ako je dovedeno do ekstrema, djeci poprilično šteti.

Što je helikoptersko roditeljstvo?

1. Neprestani nadzor nad svime što dijete radi.

2. Stav da dijete treba biti zaštićeno od svih izazova i neprilika u životu, pod svaku cijenu.

3. Stav da će dijete biti traumatizirano i bespomoćno kada se suoči s novim i nepredviđenim situacijama.

Helikopterskim se roditeljstvom uklanjanju izazovi još prije nego što bi se dijete inače suočilo s njima. Nažalost, zaštita djeteta od prirodnih posljedica i smislene kazne može imati negativne ishode:

1. Nerazvijene vještine rješavanja problema

Dijete koje nikada nije trebalo samo razmišljati neće razviti adekvatne vještine rješavanja problema. Kada roditelji uklone sve prepreke, kazne i konflikte, uklanjanju i prepreke da dijete nauči važne životne lekcije.

2. Nesposobnost samozastupanja

Kada djece sve dobivaju na pladnju, bez ikakvih očekivanja od strane roditelja, nikada se neće naučiti zauzimati za svoje potrebe. Svijet ne nagrađuje i ne promovira ljude samo zato što su se pojavili.

3. Neiskustvo s posljedicama događaja

Svako ponašanje rezultira nekom posljedicom. Nedostatak posljedica lošeg ponašanja i kazne dijete neće naučiti da loše ponašanje rezultira neugodnim ishodima. Što je dijete starije, situacija je u ovom slučaju gora.

4. Ovisnost o roditeljima

Helikopterskim roditeljstvom stvarate nesposobnu djecu koja će se teško osamostaliti jer su naučila da vi uvijek rješavate sve probleme.

Ponašajte se odraslo


Takvo je roditeljstvo nastalo iz dobrih namjera, i zabrinutosti za dijete. Međutim, treba zrelo sagledati situaciju i uzeti u obzir dugoročne posljedice odgoja. Naravno da je vrlo neugodno poslati dijete u krevet gladno ako ne želi jesti ono što je pripremljeno za večeru, ali još će neugodnije biti nositi se s razmaženim djetetom koje misli da svijet postoji samo zato da mu ugodi.

Pustite da djeca osjete posljedice svojih postupaka

To ne znači da se trebate početi ponašati poput diktatora koji se suočava s političkim neprijateljima, nego da dopustite da djeca prirodno osjete posljedice kako bi shvatila da svaki postupak i ponašanje uzrokuju različite rasplete.

1. Dopustite da dijete loše napiše test ako nije učilo, umjesto da zovete učitelja, tražite novi test, ispitivanje i slično.

2. Naučite dijete da se ispriča kada je napravilo nešto loše i nikada se ne ispričavajte u njegovo ime.

3. Ako dijete ne želi jesti ono što ste pripremili za cijelu obitelj, nemojte mu nuditi alternativne obroke.

4. Zabranite djetetu neku aktivnost ili igru ako nije ispunilo obveze koje je trebalo.

Ovo su samo smjernice jer, kao što i sami znate, roditeljstvo nije baš uvijek temeljeno na nizu pravila. Uz disciplinu i puštanje djeteta da uči na vlastitim pogreškama te osjeća posljedice svoga ponašanja, ne zaboravite ih zasipati zagrljajima, pažnjom i ljubavlju.


 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.