Dva ponašanja koja otkrivaju narcise, prema terapeutkinji

Foto: Shutterstock

Narcizam je pretjerana ljubav i divljenje prema samome sebi, često povezana s osjećajem superiornosti i nedostatkom empatije prema drugima. Dakle, živjeti s narcisoidnom osobom može biti zbunjujuće i iscrpljujuće. Kada imamo posla s narcisoidnom osobom, sve se vrti oko nje: njene potrebe, njene želje i njeni osjećaji.

"Empatija je ključna za održavanje bliskih i zdravih odnosa, ali njome često manipulira narcis. Možda će biti teško odgonetnuti treba li narcis pomoć ili samo glumi žrtvu kako bi nas prevario", kaže terapeutkinja Erin Leonard za Psychology Today. 

Istaknula je dva uobičajena ponašanja koja mogu otkriti da narcis zapravo samo glumi žrtvu.

1. Pokušavaju krivicu prebaciti na vas 

U situacijama kada partner nešto prigovori drugome, narcis će često izbjegavati preuzimanje odgovornosti ili suočavanje s problemom. Umjesto toga, pokušat će prebaciti krivnju na drugog partnera, često ga optužujući ili kritizirajući bez obzira na činjenice, objašnjava terapeutkinja.

To može stvoriti atmosferu u kojoj se problemi ne rješavaju konstruktivno, već se stvara dodatna napetost i nerazumijevanje između partnera. Ponašanja narcisa često rezultiraju osjećajem frustracije i nesigurnosti kod drugog partnera.

2. Pokušavaju vam izazvati grižnju savjesti kako bi vas natjerali da im oprostite što su prekršili vašu granicu

U situaciji kada partner postavi granicu i zatraži od narcisa da se pridržava te granice, narcis može manipulirati osjećajem krivnje kako bi natjerao partnera da prekrši tu granicu, tvrdi terapeutkinja. Na primjer, nakon što su se dogovorili o određenim uvjetima kako bi nastavili odnos, narcis može reagirati emocionalno, optužujući partnera za neosjetljivost ili nesigurnost kada partner izrazi zabrinutost.

To stvara napetost i frustraciju u odnosu jer se granice i dogovori često ne poštuju na način koji podržava zdravu komunikaciju i povjerenje među partnerima.

"Narcisoidna osoba koja glumi žrtvu često koristi ove taktike. Prepoznavanje ovih manipulacija ključno je za sprječavanje emocionalnog maltretiranja", zaključila je Leonard.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.