Dva znaka da imate duboko osjećajno dijete, prema "šaptačici roditeljima"

Foto: Pixabay

Roditelji su skloni misliti da su njihova djeca posebna. To ponekad može biti u dobrom smislu, a ponekad baš i ne. Jeste li ikad posumnjali da se vaše dijete ponaša malo drugačije od vršnjaka ili ste stekli dojam da roditeljske taktike o kojima čitate baš i ne funkcioniraju u vašem domu? Ako ste odgovorili potvrdno, onda možda imate duboko osjećajno dijete.

"Imam jedno takvo dijete", rekla je "šaptačica roditeljima" dr. Becky Kennedy za PureWow i podijelila znakove po kojima možete prepoznati takvo dijete.

Imaju češće, intenzivnije i dugotrajnije eskalacije ponašanja

"Osjećaji duboko osjećajne djece sežu od 0 do 100 i čini se da su intenzivniji, češći i dugotrajniji. Mislim da je važno da roditelji znaju kako takva djeca ne izmišljaju svoje osjećaje", pojašnjava dr. Kennedy.

Za njih tipične roditeljske strategije ne funkcioniraju

Pročitali ste hrpu knjiga o odgoju i razgovarali s prijateljima, ali sve što savjetuju ne djeluje na vaše dijete? Štoviše, imate osjećaj da ga tipične roditeljske strategije još više uzrujavaju? Dr. Kennedy kaže da se to događa jer takve strategije zaista ne djeluju na duboko osjećajnu djecu.

"Ključno je odabrati puno jednostavniji pristup. Ako vaše dijete divlja, u toj situaciji nemojte ništa reći djetetu. Nemojte ga grliti ili fizički tješiti. Važno je samo pokazati da ste tu i da pazite na dijete", pojasnila je.

Prvi korak kojim ćete pomoći duboko osjećajnom djetetu jest razumjeti da je vaše dijete baš takvo. Potom je važno shvatiti okidače njegova ponašanja i ne potvrđivati njegove strahove da je stvarno toliko loš koliko misli.

"Nemojte reći duboko osjećajnom djetetu da ćete otići ako ne želi vašu pomoć. Time potvrđujete njegove sumnje. Sjednite kraj djeteta i pokažite mu da se ne bojite njegovih emocija", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.