Emocionalno nezrele roditelje možemo prepoznati po ovim osobinama

Foto: Shutterstock

U SLUČAJU da su roditelji emocionalno nezreli, djetetu može biti teško uspostaviti zdrav odnos s njima. Bez obzira na to koliko dijete želi biti saslušano ili shvaćeno, roditelj koji nema emocionalnu zrelost često nije u stanju istinski suosjećati ili se povezati s njime na smislenoj razini, objašnjavaju psiholozi.

No kako prepoznati da je određeni roditelj emocionalno nezrela osoba? Iako se znakovi razlikuju od osobe do osobe, neke su im karakteristike svima zajedničke. Kao prvo, teško im je shvatiti emocije djeteta. Umjesto da mu pristupe s razumijevanjem ili suosjećanjem, emocionalno nezreli roditelji ne mogu pružiti djetetu podršku koja mu je potrebna. Pod ovime psiholozi prvenstveno misle na emocionalnu podršku.

Druga karakteristika koja je zajednička gotovo svim emocionalno nezrelim roditeljima jest namjerno izbjegavanje razgovora o određenim stvarima. Iako bi roditelji trebali biti spremni na svakakve razgovore sa svojim djetetom, u većini slučajeva često izbjegavaju određene teme, naročito ako nisu spremni odgovoriti na neka pitanja ili im je tema neugodna zbog bilo kojeg razloga.

Još jedna karakteristika jest sklonost vikanju. Za razliku od ostalih roditelja koji znaju kontrolirati vlastite emocije, emocionalno nezrelim roditeljima to ne ide od ruke. Zbog toga su često skloni vikanju jer misle da jedino na takav način mogu riješiti problem kod odgoja, što je u potpunosti pogrešno razmišljanje, kažu psiholozi. Isto tako, ovi su roditelji često skloni nasilju.

Emocionalno nezreli roditelji također nikada neće preuzeti odgovornost za vlastite pogreške, barem ne u većini slučajeva. Umjesto toga, mnogo će prije biti spremni okriviti druge za svoje postupke pa tako i dijete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.