Evo kako roditelji mogu djetetu prvi dan vrtića ili škole učiniti posebnim

Foto: Unsplash

1. RUJNA počela je nova pedagoška godina. Neka djeca već danas su krenula u vrtić, dok su neka taj važan dan odgodila za ponedjeljak. Prvi dan vrtića uzbudljiv je i emotivan za dijete i za roditelje. Normalno je imati pomiješane osjećaje i važno je odvojiti vrijeme za razgovor s djetetom kako se ono osjeća. 

Roditelji bi u razgovoru s djecom, posebno ako su nesigurna, trebali istaknuti pozitivne aspekte vrtića - nove prijatelje, učenje i zabavu. To će odagnati eventualne strahove i potaknuti dijete da s veseljem prihvati odlazak u vrtić. 

Također, proslavite prvi dan vrtića na zabavan način. Možda ste razmišljali kako pripremiti dijete i obilježiti ovaj poseban dan. Evo nekoliko ideja koje mogu postati tradicija početkom rujna svake godine, čak i kad dijete krene u školu.

1. Neka dijete odabere doručak i pojedite ga zajedno, kao obitelj.

2. Pročitajte djetetu priču o prvom danu škole.

3. Izmjerite visinu djeteta i označite je na zidu pa možete svake godine pratiti kako vaše dijete raste.

4. Fotografirajte dijete na ovaj poseban dan. Neka dijete samo odabere što želi odjenuti.

5. Nakon vrtića pitajte dijete što želi raditi pa mu ispunite želju. 

Najvažnija aktivnost prvog dana vrtića i škole je razgovor po povratku doma. Pitajte dijete kako mu je bilo, saslušajte kako se osjeća, pokažite interes za stvari koje je naučilo. Razgovor s djetetom pomaže da se osjeća voljeno i pokazuje mu da ima vašu podršku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.