Evo kako roditelji mogu spriječiti nesreće zbog ostavljanja djece u autu

Foto: Shutterstock

PROSJEČNO 38 djece umre u usijanim automobilima svake godine u Americi, što predstavlja jednu smrt u devet dana, prema sigurnosnoj organizaciji Kids and Car Safety. Ta organizacija i Advocates for Highway and Auto Safety pozvali su američko ministarstvo prometa da uključi odredbe o zaštiti djece u nedavno formiran zakon o infrastrukturi.

Zagovornici odredbi navode da je 1000 djece umrlo u vrućim automobilima diljem zemlje od 1990. godine, a 56 posto djece koja su umrla u incidentima povezanim s vrućim automobilom slučajno je ostavljeno u vozilu.

Većina djece (87 posto) koja su umrla nakon što su ostavljena u vrućim automobilima bila su u dobi od tri godine i mlađa, dok su nešto više od polovice (54 posto) još uvijek bila dojenčad.

Stručnjaci kažu da, čak i ako je prozor otvoren, temperatura u automobilu može doseći 52 Celzijeva stupnja za nekoliko minuta, a 80 posto povećanja temperature događa se unutar prvih 10 minuta boravka u parkiranom automobilu. Dječje tijelo se pregrije tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe, što rezultira nepovratnim oštećenjem koje nastaje u roku od nekoliko minuta.

Glavni uzrok smrti je toplinski udar ili hipertermija, koja nastupa kad se tijelo pregrije i ne može se ohladiti

Američki novinski portal New York Post piše kako je ranije ovog tjedna u južnoj Pennsylvaniji umro dječak koji je bio zaključan u automobilu. "Iznimno je važno imati učinkovitu tehnologiju detekcije putnika kao standardnu opremu u svim vozilima što je brže moguće", rekla je Janette Fennell, osnivačica i predsjednica organizacije Kids and Car Safety, u izjavi za Fox News Digital u četvrtak.

U nedostatku takve tehnologije roditelje se potiče da se pobrinu da su im vozila uvijek zaključana kako bi izbjegli situacije u kojima djeca sama uđu, zaključaju se i ne uspiju izići.

Navika provjeravanja stražnjeg sjedala prije izlaska iz vozila također bi trebala biti dio rutine, a također se predlaže ostavljanje torbe, novčanika ili bilo kakvog predmeta koji je ključan za funkcioniranje na mjestu na koje idete na stražnjem sjedalu automobila. Tako ćete biti sigurni da ćete morati pogledati stražnje sjedalo u potrazi za tim predmetom.