Evo koji se lijekovi na recept najčešće izdaju predškolcima u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo objavio je publikaciju koja otkriva da je 96.3 posto djece predškolske dobi koristilo zdravstvenu zaštitu u 2021. godini. Najviše u Ličko-senjskoj županiji, a najmanje u Brodsko-posavskoj županiji.

Od ukupnog broja kontakata sa zdravstvenom zaštitom, u 43.1 posto slučajeva se radilo o pregledima, a u 54.4 posto slučajeva bila je riječ o savjetovanjima. Najveći udio pregleda zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji (66.5 posto), a najmanji udio zabilježen je u Istarskoj županiji (33.2 posto). Po pitanju savjetovanja, najviše ih je bilo u Karlovačkoj županiji (82.1 posto), a najmanji je zabilježen u Ličko-senjskoj županiji (27.2 posto).

Malim Hrvatima prošle godine izdano je 789.848 uputnica, od čega ih se najviše, 47.2 posto, odnosilo na one za dijagnostičke pretrage (uključujući i kontrolne dijagnostičke pretrage).

Pedijatri su napisali i 1.458.080 recepata, a 9.7 posto svih prepisanih recepata u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece odnosi se na recepte za beta-laktamske peniciline. Na drugom mjestu su lijekovi za liječenje bolesti nosa, a na trećem antihistaminici za sustavnu primjenu. Slijede antiastmatici, vitamini i antimikrobni i antivirusni lijekovi.

U top 10 najčešće izdanih recepata u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece u Hrvatskoj u 2021. godini su i cefalosporini, derivati propionske kiseline, glukokortikoidi i kombinacije te makrolidi i linkozamidi.

Podaci objavljeni u publikaciji naziva Korištenje zdravstvene zaštite u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece u Hrvatskoj u 2021. godini prikupljeni su iz 313 pojedinačnih ordinacija, uključujući domove zdravlja, ordinacije posebnog dežurstva i privatne ordinacije (u zakupu doma zdravlja).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.