Evo zašto hrkanje u trudnoći može biti zabrinjavajuće

Foto: Shutterstock

HRKANJE tijekom trudnoće moglo bi biti znak upozorenja za visok krvni tlak, pokazalo je novo istraživanje provedeno na Harvardu. Hrkanje je čest simptom opstruktivne apneje u snu, a trudnice su pod povećanim rizikom od ovog stanja zbog viših razina estrogena, što može uzrokovati oticanje sluznice u nosu, a što dovodi do začepljenja nosa. 

Prethodne studije su otkrile da otprilike jedna od 12 trudnica pati od ovog stanja, piše The Telegraph.

Istraživači sa Sveučilišta Pittsburgh i Harvard proveli su testove apneje u snu na više od 9000 žena tijekom njihove prve trudnoće. Oko 1200 tih žena praćeno je i podvrgnuto još jednom testu nekoliko godina kasnije. 

Testovi su rađeni kod kuće, a njima je mjereno koliko puta osoba doživi pauze disanja i pad razine kisika. Smatralo se da sudionice studije imaju apneju u snu ako su doživjele pet ili više zastoja disanja ili pada razine kisika tijekom noći.

Glavna autorica studije, dr. Francesca Facco, rekla je da je otežano disanje tijekom spavanja ranije bilo povezano s lošim zdravljem srca, ali malo istraživanja bavilo se utjecajem tog stanja na trudnice.

Povećan rizik od metaboličkog sindroma

Studija je otkrila da su žene s apnejom za vrijeme trudnoće imale tri puta veću vjerojatnost da će imati visok krvni tlak u odnosu na one koje su spavale bez problema. Također, kod tih žena zabilježena je dvostruko veća vjerojatnost da će patiti od metaboličkog sindroma, skupine stanja koja povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. 

"Otkrili smo da je apneja u snu u trudnoći i dvije do sedam godina nakon poroda povezana s razvojem hipertenzije i metaboličkog sindroma", rekla je dr. Facco. 

Nalazi su objavljeni u American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.