Evo zašto je vrtlarenje odlična aktivnost za cijelu obitelj

Foto: 123RF

MNOGI misle da se obiteljske aktivnosti odvijaju samo izvan kuće, ali postoji puno toga što možete raditi i u vlastitom domu. Jedan od primjera je vrtlarenje za koje ne morate nužno imati ni veliki vrt. Ova aktivnost imat će značajan utjecaj na vaše dijete, a zašto, otkrili su stručnjaci s portala Smart Parenting.

Djecu uči važnim vrijednostima

U doba kad je sve dostupno odmah, vrtlarenje će djecu naučiti važnoj vještini - strpljenju. 

“Danas sve moramo imati odmah. Ako nešto ne znamo, potražit ćemo odgovor na internetu. Vrtlarenje nas uči da plodove ne možemo imati danas. Moramo čekati da biljka naraste”, kaže psihologinja dr. Barbara Tarkin i dodaje da će djeca također učiti o napornom radu i trudu kroz sadnju, brigu o biljki i, na kraju, skupljanje plodova.

Tjelesna je aktivnost

Tjelesna aktivnost važna je za zdravlje odraslih, ali i djece. Vrtlareći se istežete i usavršavate finu motoriku. 

Provest ćete vrijeme na otvorenom

Djeca većinu vremena provode u zatvorenom prostoru gledajući televiziju ili igrajući igrice. To se odnosi i na odrasle. Ako na svom balkonu uredite mali obiteljski vrt, imat ćete razlog da ustanete s kauča.

Pozitivno utječe na raspoloženje i životni stil

Kad dijete samo sadi i ubire voće i povrće, veća je vjerojatnost da će se njime i hraniti. Uz to, vrtlarenje dokazano ublažava stres jer se pritom otpušta serotonin, hormon sreće.

Provodite vrijeme u krugu obitelji

Konačno, ovo je možda najbolja prednost koju nudi ova aktivnost. Kad provodite vrijeme u krugu obitelji, povezujete se i razvijate odnos. 

“Obiteljski vrt prilika je da se ostavite mobitela i pozabavite jedni s drugima, licem u lice”, ističe dr. Tarkin. 

Ako ste odlučili urediti svoj mali obiteljski vrt, prvo nabavite sve potrebno kao što su alat, posude, rukavice, sjemenke i uputite se s ostatkom obitelji u vrtni centar. Odaberite biljke koje nisu zahtjevne za održavanje i koje su prikladne godišnjem dobu. 

“Čak i ako napravite neku grešku, što je najgore što se može dogoditi? Ništa neće izrasti, ali vi ćete iskusiti neke od navedenih prednosti”, poručila je dr. Tarkin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.