Evo zašto su aktivnosti u zatvorenom prostoru važne za razvoj djece

Foto: Pexels

Istraživanje koje je provela tvrtka za marketinške podatke Gitnux otkriva da djeca u dobi od 8 do 12 godina u prosjeku provode četiri sata i 44 minute dnevno ispred ekrana. Za tinejdžere brojke su čak i veće - sedam sati i 22 minute.

Ovo potvrđuje ono što mnogi stručnjaci za mentalno zdravlje i roditeljstvo govore godinama: djeca i tinejdžeri razvili su nezdrav odnos s tehnologijom. Za zdrav razvoj djece ključno je da se bave i drugim aktivnostima. Evo nekoliko prijedloga kako odvratiti djecu od ekrana.

Potaknite ih na stvaranje umjetnosti

Djecu možemo potaknuti da stvore vlastiti umjetnički projekt. Neki od prijedloga su slikanje vodenim bojama, crtanje autoportreta ili bojanje različitih geometrijskih oblika.

Igrajte razne igre

Roditelji mogu organizirati večer igara prilagođenu djeci. S djecom možemo napraviti tvrđavu od deka i jastuka, igrati društvene igre ili ih naučiti nekoj novoj igri, poput šaha. 

Organizirajte edukativne i poučne aktivnosti

S djecom možemo pročitati neku novu knjigu ili napraviti znanstveni eksperiment. Također, možemo ih naučiti recitirati neku pjesmu ili vježbati novi jezik, piše Jacksonville Journal-Courier.

Budite primjer djeci

Jedan od najučinkovitijih načina na koji roditelji mogu pomoći svojoj djeci jest da skrate svoje vrijeme provedeno ispred ekrana. Umjesto da provode sate na internetu ili gledajući televiziju, roditelji mogu preuzeti vodstvo, odložiti telefone i predložiti razne obiteljske aktivnosti.

Ipak, potpuna zamjena svega elektroničkog možda nije realan cilj, a neke su online aktivnosti također korisne i poučne za djecu. Nova bi se aktivnost trebala doimati privlačnom alternativom, a roditelji bi trebali naučiti dovoljno o interesima svog djeteta kako bi pronašli onu pravu.