Finska ukida školske predmete, razlozi su jasni

Foto: 123rf

JEDNA od zemalja koja je već desetljećima u samom svjetskom vrhu po pitanju obrazovanja - najavljuje revoluciju školskog sustava po kojem njihova djeca više neće imati klasične školske predmete na koje su navikli. Oni više neće učiti gradivo podijeljeno na povijest, biologiju, matematiku, kemiju - oni će raznim pojavama, događajima, lekcijama učiti interdisciplinaran način - ovisno o temi, one će se obrađivati kroz nekoliko "starih" predmeta, ovisno koliko će ih biti zastupljeno u takvoj nastavi. 

"To jest revolucija, ali revolucija koja nam je, s obzirom na razvoj i put kojim kroči moderno društvo, prijeko potrebno jer su upravo potrebe društva jako izmijenjen ako gledamo kako smo živjeli, radili i obrazovali se u 20. stoljeću, a kako je potrebno danas.", objasnila je to Marjo Kyllonen, glavna osoba za sustav obrazovanja u Finskoj koja je izjavi dodala i nekoliko primjera iz prakse koje zaista pokazuju potrebu za izmjenom obrazovnog sustava na kojem smo navikli. Navela je nekoliko primjera. Primjerice, teme vezane uz Drugi svjetski rat koje su se do sada učile samo kroz predmet povijest, sada će se obrađivati iz različitih kuteva - povijesti, zemljopisa i matematike. 

Još jedan primjer koji ocrtava želju sustava da djeca uče bolje i sadržajnije jest primjerice tematika "rada kafića" koju će djeca učiti kroz engleski jezik, ekonomiju te komunikacijske vještine. 

To se doduše još uvijek neće uvoditi u osnovne škole. Ideja je da s ovakvim sustavom obrazovanja startaju djeca od 16 godina pa na dalje, što je također vrlo znakovito jer će djeca tako sami sebi birati teme koje žele učiti, a koje su usko povezane s njihovim željama za budućnost. Djeca će tako zaista moći birati one teme koje ih zanimaju, koje smatraju potrebnima za svoju buduću karijeru i nipošto se neće morati zamarati onim temama, odnosno onim predmetima od kojih ne vide pretjerane koristi. primjerice - ako netko teži zanimanjima društvenog smjera, fizika i kemija sigurno im neće trebati, a opet, dosta će toga o tim "nepotrebnim" predmetima naučiti kroz osnovnu školu, odnosno, do godine kada će se prebaciti na ovaj revolucionaran sustav. A on će startati do 2020. godine do kada će i svi djelatnici školskog sustava Finske proći adekvatnu pripremu na ovu značajnu promjenu. 

A čak i to nije sve jer će se finski učitelji prilagođavati i na jači timski tako da njihovi učenici više neće učiti po sustavu pitanja-odgovora svakog pojedinca već će raditi i učiti timski, u malim grupama, s otvorenijom komunikacijom na relaciji učenik-učitelj. 

Nama sve ovo zvuči kao znanstvena fantastika s obzirom da se naše školsko bori s tolikim, u svijetu gledano, zastarjelim pitanja kao što je uvođenje informatike u sve škole. Ali nas zato jako zanima što vi mislite o ovoj finskoj revoluciji?

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.