Gomila zabave na snijegu bez sanjki, skija i snjegovića

Foto: 123rf

NEMA zime bez snijega, ni snijega bez zabave, no, priznajemo, hladno je i vrlo se brzo zasitimo zabave kada nam promrznu ruke, a klincima se ispod skafandera uvuče gomila snijega te stane namakati njihove nogice. 
 
Prvi dan obiteljski hrlimo na prvo najbliže brdašce i onda satima idemo gore-dolje na veliku radost najmlađih no već treći dan snijega nam je nekako svima dosta. Odnosno, gore-dolje zabava više nije toliki hit pa se i klinci nerijetko već sami pokušavaju izmotavati od zimskih radosti.

I to samo zato što nemaju ideju što drugo raditi na snijegu osim snjegovića i sanjkanja. A ideja je gomilu. Baš kao i snijega vani. 

Kada vam sanjkanje dojadi posegnite za ovakvom vrstom zabave. Vjerujte, nećete ni primijetiti da ste toliko dugo vani. 

1. Puhanje balona od sapunice 

Ova ljetna zabava i više je nego dobrodošla zimi jer će djeca tako imati priliku trčati i skakati za balončićima padajući pritom na meko snježno tlo, a posebno će im veselje stvarati balončići koji će se smrzavati na hladnom zraku. 

2. Napravite drugačijeg snjegovića

Mnogima je najzabavniji dio radnje snjegovića valjanje velike kugle za tijelo i glavu, ali je kuglu ponekad teško dignuti pa zašto stoga ne bi pokušali napraviti veliku gusjenicu od pet-šest-sedam-koliko god kugli spojenih u vijugavo tijelo. Tako će snježne kugle ostati dovoljno niske da ih čak i maleno dijete  može samo urediti po svom. 

3. Napravite snježnu kućicu za ptice

Kućica ne mora nužno visjeti. Napravite je na zidu, ogradi, klupi...ukrasite je grančicama i obavezno napunite hranom za ptice. 

4. Iznesite kalupe za pijesak

Zašto bi se dvorci mogli raditi samo od pijeska kada je i snijeg dovoljno dobar materijal za izgradnju svega i svačega. Potrebno je samo malo dobre volje i ravna površina gdje ćete zajedno s djecom slagati različite oblike. 

5. Vježbe gađanja

Na ravnoj površini snijega iscrtajte kružnicu, dalje od nje postavite granicu s koje se gađa i jednostavno s djecom vježbajte gađati unutar kruga. Možete pribjeći i boćarkism pravilima pa prvo ubaciti jednu malu grudu, a potom je pokušavajte pogoditi drugim grudama. Pobjednik je onaj tko pogodi, ili baci svoju grudu najbliže onoj maloj. 


6. Snježni pikado

Ako vam je dosta grudanja, iznesite van komad čvrstog kartona s izrezanom dovoljno velikom rupom. Karton jednostavno prislonite na zimzeleno drvo te iz daljine prilagođene djetetu gađajte u rupu. 

7. Izgradite zid

Jedan dan potrošite na izgradnju velikog zida nasred dvorišta ili livade gdje se igrate, kako bi drugi dan (ukoliko zid ostane čitav) mogli iskoristiti za  grudanje - svaki sa svoje stane utvrđenog zida. 


8. Smješko zabava u šetnji

Gdje god se okrenete oko sebe ćete naći automobile zatrpane snijegom. Neka se svatko prihvati "svog" te im crtajte smiješna lica. 

9. Radite mozaike u snijegu

Umjesto snijega kao glavnog materijala za igru, iskoristite netaknute površine snijega kao podlogu za mozaik. Prikupite suhe grančice i sve što nađete, a da nije zatrpano pahuljama te njime radite svoje slike. 

10. Ma kakav snjegović, zabavnije je izgraditi iglu

Ukoliko ste već stvorili veliku hrpu snijega od čišćenja staza oko kuće ili zgrade, već imati sasvim pristojne temelje za jedan ogroman iglu. Sve što je potrebno jest dobro utabati hrpu i polako početi s kopanjem rupe kroz koju ćete se moći zavući čak i vi. A ukoliko imate još više volje, jednostavno prionite gradnji iglua onako kako se oni rade u originalu.  Od dobro nabijenih snježnih "cigli" - jedna po jedna i možete cijeli dan provesti na snijegu gradeći super zabavno sklonište za igru. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.