Guru otkriva točnu dob kada bi dijete trebalo prestati dijeliti krevet s roditeljima

Foto: Pexels

Kada dijete ne može spavati, može biti primamljivo pustiti ga da se priljubi uz vas dok ne zaspi. Štoviše, statistike pokazuju da većina roditelja u zapadnim zemljama spava s djetetom do druge ili treće godine.

Indijski zdravstveni guru, Mickey Mehta, tvrdi da je ta praksa neophodna za djecu te prisnu vezu između roditelja i djeteta smatra vrlo korisnom. Ali, koliko dugo bi dijete trebalo spavati s roditeljima?

"Do sedme godine zrcalni neuroni djece aktivno rade i vrlo su aktivni. Tada dijete uči podsvjesno, čak i dok spava", rekao je Mehta influenceru Riteshu Bawri.

Zrcalni neuroni jedno su od najvažnijih neuroznanstvenih otkrića prošlog desetljeća i ključni su za to kako učimo komunicirati s ljudima. Međutim, nema dokaza koji bi potvrdili da zrcalni neuroni podsvjesno uče tijekom sna.

"Postoji još jedna prednost zajedničkog spavanja. Ako je majka uz dijete koje plače, ona ga smiruje i pomaže mu da se njegovi nepravilni otkucaji srca vrate u normalan ritam", dodao je Mehta.

Pedijatrica: "Samostalno spavanje može biti bolje i za dijete i za roditelja"

No, ni to se ne može potkrijepiti dokazima. Iako je studija iz 2019. godine pokazala da su ljudi koji su spavali zajedno imali sinkronizirane srčane ritmove dulje vrijeme, nema dokaza da je to neophodno za razvoj djeteta.

Treba također biti svjestan da Mehta nije liječnik ili znanstvenik, već life coach i biznismen. Pedijatrica Mona Amin ne slaže se s njegovim tvrdnjama.

"On insinuira da djeca mokre u krevet zbog traume, straha i odvajanja, a to nije točno. Mokrenje u krevet često je kod mnoge djece zbog nezrelosti mjehura, a ne zbog tjeskobe. Djeca ne moraju sedam godina spavati uz majku da bi se osjećala povezano. Samostalno spavanje je moguće, razvojno je tipično i zapravo može značiti bolji san za dijete i za roditelja", poručila je.

Treba znati da je zajedničko spavanje ili dijeljenje kreveta s dojenčetom jedan je od uzroka iznenadne dojenačke smrti. 2020. godine 905 beba u Americi umrlo je zbog "slučajnog gušenja i davljenja u krevetu", kažu podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Inače, otprilike 3400 dojenčadi (mlađe od godine dana) umire u SAD-u iznenada i neočekivano svake godine.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.